vinuri
Featured, Life

Iată cele mai potrivite vinuri recomandate de specialiștii care se potrivesc cu friptura de miel

O masă de Paști, chiar și în condițiile impuse de pandemia de COVID-19, trebuie „onorată” de cele mai potrivite vinuri, în funcție de caracteristicile fiecărui fel de mâncare. De la ouă roșii la cozonac, „traversând” drobul și friptura de miel spre pască!

Masa din prima zi a Sfintelor Sărbători de Paști presupune antrenarea, complimentarea, mângâierea și în final, satisfacerea simțurilor. Toți creștinii pun pe masă mâncărurile tradiționale la cea mai mare sărbătoare a Creștinătății, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Care bucate trebuie „udate” cu cel mai potrivit vin.

Se spune că fiecare mâncare se potrivește perfect cu un anumit tip de vin, dar nu puteți bea câte un soi de vin la fiecare fel de bunătăți pe care îl aveți pe masa de Paște 2021. Riscați o… beție cruntă, cu dureri de cap și de stomac, așa că sfatul specialiștilor în gastronomie este să alegeți doar unul sau două vinuri pentru „festinul” de Paști. Apropo, Paște sau Paști.

Ce vinuri bem la masa de Paște. Recomandările specialiștilor. Un pahar de vin roșu se potriveşte cel mai bine cu mielul rumenit
Și pentru că „vedetele” mesei din prima zi de Paște 2021 vor fi ouăle roșii, drobul, borșul și friptura de miel, pasca și cozonacii, cel mai bine va fi să alegeți între un soi de vin roșu sec pentru „grosul” ospățului și unul de vin alb dulce pentru desert.

Specialiștii în gastronomie susțin că vinul roșu se potrivește cu carnea roșie. Cu cât este mâncarea mai „grea”, cu atât trebuie să fie vinul mai sec. Astfel, ar fi foarte indicat să aveți la friptura de miel de Paște o sticlă (două, trei…) de Feteasca Neagră, Negru de Drăgăşani, Băbeasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir.

„Cabernet Sauvingnon este un vin tare, în nuanță afinelor coapte, care îți lasă un gust ușor uscat în gură, numai bun să stingă un aperitiv cu multă maioneză, drob de mieluț și ouă, ca să-ți dezmorțească limba pentru friptură de miel ce urmează” – Radu Anton Roman

„Un Merlot este mai puțin sec decât un Cabernet Sauvignon, are gustul ierburilor aromatice și merge și el la fel de bine cu friptura de miel” – Radu Anton Roman

„Pinot Noir, răsfățatul francezilor, are arome mai fine, dar e un vin versatil care se potrivește pentru mesele bogate în mai multe feluri cu carne” – Radu Anton Roman

Puiul, curcanul, porcul și vita „vor” alte soiuri de vin
Dacă anul acesta ați înlocuit friptura pascală de miel cu friptura de pasăre, ar fi bine să știți că puiul „vrea” vinuri albe seci sau demiseci, ca Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling, în timp ce curcanul se potriveşte cu vinuri roşii seci, ca Feteasca Neagră.

Dacă nu vă place carnea de miel și ați ales carnea de porc sau pretențioasa (ca… găteală!) carne de vită pentru masa din prima zi de Paști, acestea, spun specialiștii, „merg”, la fel ca și carnea de miel, tot cu un vin roșu sec, Fetească Neagră, Novac, Shiraz sau Negru de Drăgășani.

Mulți credincioși nu concep masa de Paști fără sarmale. Vinul cel mai potrivit pentru ca acestea să alunece ușor pe gât se alege dintre o Fetească Neagră și un Pinot Noir.

Dulcele „cere” vinuri… dulci! Și aromate. Nu uitați coniacul de final!
După ce ați trecut „greul” felurilor principale, desertul „cere”, dacă nu o șampanie, „măcar” un vin alb sau rosé demidulce sau chiar dulce, aromat, cum sunt Tămâioasa, Rieslingul, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin sau Muscatul, care se „împacă” și cu pasca, și cu cozonacul, și cu prăjiturile, și cu fructele.

Iar o încheiere „cum se cuvine” a mesei de Paști impune, la cafea – dar nu se „împiedică” nici după… – un păhărel de coniac, lichior sau… digestiv. Alegerea vă aparține. Să vă fie de bine! vă urăm Paști liniștite, cu lumină și bucurie în suflet, împreună cu cei dragi!

„Pentru friptura de miel la tavă se potrivește un vin robust, care să echilibreze gustul specific de miel: Cabernet Sauvignon sau Merlot, ori, și mai bine, un cupaj de Cabernet cu Merlot” – Radu Anton Roman
„Doamnele se pot delecta la friptura de miel din sfânta zi de Paște cu un Pinot Noir demidulce. Cu note fructate de cireșe negre, accentuate de aroma discretă de vanilie, va evidenția aroma cărnii și va face din masa de Paște un curcubeu aromatic” – Radu Anton Roman
16,2 milioane de creștini ortodocși sunt în România, a treia țară din lume după numărul acestora, fiind devansată doar de Rusia (82,9 milioane) și Ucraina (31,9 milioane), conform orthodoxhistory.org


blank