Featured, Politic

Iată ce va urma după ce Orban va finaliza planul lui Iohannis

Guvernul a luat decizia, în ședința de joi, să-și angaja răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Anunțul lui Orban vine la o zi după ce Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni: „În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi. Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de guvern în foarte scurt timp. Este soluția cea mai bună. Evident că asta este o chestiune care va trebui apoi să între în circuitul legislativ și vom vedea cum decurg lucrurile. Veți primi de la guvern curând variantele pe care le va promova. Nu este rolul meu să spun ce va face Guvernul”.

Joi, premierul Ludovic Orban a purces la măsuri.„În urmă cu peste doi ani de zile am inițiat un proiect de lege pentru a transpune dorința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor și de conferire a unei legitimități acestor primari, prin impunerea obligației ca primarii să fie aleși cu 50%+1 dintre cetîțenii care își exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (…) Ca atare stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea priamrilor în două tururi”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi.

PSD anunță moțiune de cenzură

PSD se opune unei astfel de măsuri.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Slatina, după anunțul Guvernului privind angajarea răspunderii pe adoptarea legii referitoare la alegerea primarilor în două tururi, că social-democrații vor depune moțiune de cenzură.

„Au venit cu asumare pe două tururi. O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem. Să nu ne cereți să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliații noștri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD”, a afirmat Marcel Ciolacu în cadrul Conferinței Extraordinare a organizației PSD de Olt.

Marți, Ciolacu a anunțat, după ședința CEx, că formațiunea sa trimite o scrisoare liderilor europeni și tuturor europarlamentarilor și Comisiei de la Veneția pentru a acuza intenția Guvernului de a schimba legile electorale, referire la alegeri în două tururi pentru primari.

”Am luat decizia să trimitem o scrisoare din partea PSD atât la preşedintele Comisiei Europene, grupul social-democrat, cât şi la preşedintele Parlamentului European şi la toţi europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, care spune că nu ai dreptul într-un stat democratic şi european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României aşa-ceva şi sperăm să nu se întâmple nici de această dată. Mai mult, am un istoric, fiindcă şi ipocrizia politică trebuie să înceteze: s-au făcut alegeri în România în două tururi, PSD este de acord cu alegeri în două tururi. Pentru următorul ciclu electoral, în anul 2024, dacă mandatul primarilor va rămâne la patru ani şi nu va fi majorat la cinci ani, acestea sunt disputele”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ținta liberalilor: alegeri anticipate

Deputatul Ovidiu Raețchi a afirmat, joi, că PNL își dorește moțiunea de cenzură, pentru declanșarea anticipatelor.

„PNL trebuie să conducă în următoarea lună un blitzkrieg nemilos pentru impunerea tuturor reformelor de care PSD e îngrozit. Singurul mod în care PSD ne poate opri este moțiunea de cenzură și declanșarea mecanismului pentru anticipate. Adică ceea ce ne dorim. Trăim un moment irepetabil, în care partidul lui Ion Iliescu are de ales între dezastru și catastrofă pentru el și casta sa de privilegiați. Cel mai bine e să le primească pe amandouă: să ne asumăm accelerat reforme până când PSD ajunge la capătul puterilor și ia drumul anticipatelor”, a scris Raețchi, pe Facebook.

„România se află într-o situație privilegiată, istorică, pe care o asteptăm din 1989: forțele antireformiste din stânga penal-paseistă sunt în corzi, îngrozite de alegeri, în timp ce partidele reformiste de dreapta sunt pe un vârf electoral. E ca si cum roata istoriei s-ar fi întors față de momentele din 1990, când feseniștii au blocat reforme vitale invocând suportul popular masiv: acum e tocmai invers, există sprijin pentru reforme și stânga e total incapabilă să le mai oprească”, a mai spus Raețchi.

Liberalul a adăugat că electoratul va oferi dreptei șansa unei majorități în Parlament.

„Fără îndoială că electoratul va oferi dreptei șansa unei majorități reformiste confortabile într-un Parlament nou, care să facă irelevant pe termen lung acest partid îmbătrânit și corupt care a dus mai departe moștenirea PCR”, a conchis Raețchi.

Ponta crede că va pica la CCR

Liderul PRO România, Victor Ponta, a declarat, joi, la Craiova că angajarea răspunderii de către Guvern pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin s-ar putea să pice la Curtea Constituţională, având în vedere că mai sunt mai puţin de şase luni până la alegerile locale.

Ponta crede că premierul Ludovic Orban ar lua această decizie „împins din spate probabil de preşedintele Iohannis”.

„E foarte important când îi vine curajul lui Orban. Că el în fiecare zi zice că schimbă sistemul ziua şi seara îi moare curajul. Ieri aflasem că dă ordonanţă azi. Azi i-a murit curajul. Azi aflăm că-şi angajează răspunderea, mâine s-ar putea sa nu şi-o mai angajeze. Vreau să vă spun un lucru, apropo de chestia cu primarii în două tururi şi consilii judeţene: dacă vrea să le facă Ludovic Orban, le putea face din prima zi. Acum, oricum, dacă le face, până la urmă împins din spate probabil de domnul Iohannis, de ceilalţi, are o problemă, pentru că s-ar putea să pice la Curtea Constituţională. Dar dacă vrea să le facă, le făcea în noiembrie, că erau mai mult de şase luni înainte de alegeri”, a spus Ponta.

Acesta a mai afirmat că PRO România îşi va face strategia pentru alegerile locale.

„În funcţie de sistemul pe care nu îl ştiu ne facem strategia, însă pentru oraşele mari strategia PRO România e foarte clară: vreau să venim cu candidaţi care să însemne un viitor pentru acel oraş, nu trecutul. Cine mai vrea trecutul?”, a adăugat Ponta.

 

blank