Înălțarea Domnului 2019. Potrivit credinței ortodoxe, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, românii sărbătoresc Înăltarea Domnului. În această zi se înroșesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paști, iar salutul este “Hristos s-a înălțat! – Adevărat s-a înălțat!”.

Înălțarea Domnului 2019. Potrivit credinței ortodoxe, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos se sarbatoreste joi, 5 iunie 2019 (ortodocsi), in timp ce la catolici este joi, 30 mai 2019.

Inaltarea Domnului 2019. Cand se vopsesc ouale

Spre deosebire de Pasti, cand ouale se inrosesc in Joia Mare, pentru Inaltarea Domnului, ouale se vopsesc chiar in ziua sarbatorii. Este ultima zi din an in care se mai vopsesc si se impart oua rosii. Ouale se duc la Biserica, iar la sfarsitul slujbei se dau de pomana saracilor.

Citeste si...  Firea: Adunările publice sunt permise de lege dacă sunt autorizate

Inaltarea Domnului 2019. Ce se da de pomana

In ziua Inaltarii Domnului se da de poaman pentru cei trecuti in nefiinta. Se imparte paine calda, pasca, placinte, branza, ceapa verde, dar si rachiu.

Se spune ca cerurile sunt deschise pana in ziua de Inaltare, iar sufletul mortilor care au venit acasa in ziua de Pasti se reintord din nou in Rai, iar bucatele date in aceasta zi de pomana sunt merindele pe care mortii le iau la intoarcerea in ceruri.