Featured, Life

Iată ce tradiţie crudă au spaniolii la majorat

Ce tradiţie crudă au spaniolii la majorat

Pentru unii, e o formă de artă cu adânci rădăcini în tradiţie. Dar pentru alţii e un sport sângeros şi o formă de tortură. Luptele cu tauri au împărţit opiniile în Spania şi în fiecare vară dezbaterile se înteţesc. Departe de marile arene şi de matadorii faimoşi se ţin aşa-numitele festivaluri „becerrada”, unde viţei mici sunt ucişi de tineri toreadori. Animalele nu prezintă o ameninţare reală, însă cu toate acestea sunt ucise de dragul spectacolului.

Ce tradiţie crudă au spaniolii la majorat. Lupta cu tauri e interzisă în majoritatea ţărilor şi activiştii din Spania pentru drepturile animalelor o vor scoasă şi aici în afara legii. Ei consideră uciderea animalelor fără apărare ca fiind ceva barbar, însă există şi oameni cu vederi diferite. Unii văd asta ca parte a moştenirii culturale a ţării şi argumentează că e ceva ce ar trebui protejat.

Ce tradiţie crudă au spaniolii la majorat

Reporterul Deutsche Welle s-a dus la San Rafael, unde conflictul e în plină desfăşurare.

Un spectacol crud
Viţei de un an, ca cei din imaginile de mai sus, vor fi curând principala atracţie într-un spectacol sângeros. „Spectacolul” se va desfăşura pe arena din San Rafael, la 50 de kilometri nord-vest de Madrid. Însă chiar înainte ca lupta cu animalele să înceapă, atmosfera de pe străzi devine sumbră. Pentru prima dată, taurii nu vor fi omorâţi în arenă.

„Eu cred că taurii ar trebui să moară şi de data asta”, spune un bărbat.

„Aşa, nu e distractiv. Tăuraşii au fost mereu omorâţi. Ei vor lupta, vor fi răniţi şi vor intra în joc lăncile ghimpate. Tot tacâmul!”, opiniază un alt bărbat.

Disputa s-a înteţit în iulie 2018. Activiştii pentru protecţia animalelor au filmat Becerrada – lupta cu viţei. În mod tradiţional, tinerii spanioli îşi sărbătoresc majoratul luptându-se cu un viţel care are mai puţin de doi ani.

Activista Silvia Barquero spune că e un obicei inuman. Lupta taurului până la moarte e lungă şi plină de agonie.

„Becerrada, luptele cu viţei, sunt deosebit de crude, deoarece tăuraşi cu coarnele încă mici sunt chinuiţi până la moarte de săteni – adesea de tineri neexperimentaţi care transformă lupta într-un măcel cumplit”, spune Silvia Barquero, de la PACMA, Partidul împotriva Maltratării Animalelor.

Localnici revoltați de schimbarea măcelului „tradițional”
Activiştii au intentat proces şi comunitatea a trebuit să plătească o amendă. Acum, ei se confruntă cu primarul şi cer anularea definitivă a acestor Becerrada.

Echipa de televiziune nu a avut voie să filmeze la această discuţie, iar primarul a refuzat cererea de a acorda un interviu.

În cele din urmă, se ajunge la o decizie. Luptele cu tauri vor continua, dar de data asta viţeii nu vor fi ucişi în arenă. Majoritatea sătenilor consideră acest lucru o înfrângere, dar şi o ameninţare la adresa tradiţiei lor. Mulţi dintre ei sunt atât de revoltaţi, încât încep chiar să ameninţe echipa de filmare: „Şterge filmarea aia sau îţi sparg camera!”, spune un tânăr.

Tradiție vs drepturile animalelor
Înfruntarea este între drepturile animalelor şi tradiţie. În această problemă, părerile în Spania sunt împărţite. În unele locuri, luptele cu tauri şi-au pierdut popularitatea şi în câteva regiuni au fost chiar interzise.

Antonio Lorca este expertul în coride al principalului ziar din Spania. El susţine că numai cei care trăiesc această tradiţie seculară o pot înţelege cu adevărat.

„Luptele cu tauri au rădăcini foarte adânci în satele din anumite regiuni ale Spaniei. Sunt înrădăcinate în conştiinţa oamenilor. Altor regiuni, însă, le vine greu să le înţeleagă, deoarece acolo nu au fost niciodată o tradiţie”, spune Antonio Lorca, expert în coride al cotidianului El Pais.

Dacă luptele cu tauri ar înceta, pentru mulți fermieri ar însemna falimentul
Taurul nu e doar simbolul naţional al Spaniei, ci şi un factor economic. Peste 1.000 de crescători se specializează în bovine sălbatice, mai ales pentru luptele cu tauri.

Jorge Gómez lucrează la o fermă de lângă Segovia. Mulţi dintre taurii pe care îi vinde – exemplare de toate vârstele – sunt destinaţi festivalurilor săteşti. Aceşti fermieri nu şi-ar putea câştiga traiul crecând tauri doar pentru coridele profesioniste din marile arene.

„N-am învăţat niciodată să fac altceva. Am crescut la ţară. Trebuie să simţi asta – să trăieşti totul, de la naşterea unui viţel la aplicarea crotaliei. Dacă luptele cu tauri ar dispărea din festivaluri, aş da faliment, la fel ca mulţi dintre colegii mei crescători de bovine, cu întregile lor ferme”, spune Jorge Gómez Sanz, crescător de tauri.

Activiștii continuă lupta, în ciuda amenințărilor cu moartea
Înapoi, în arena din San Rafael, lăncilor li s-a rotunjit vârful şi de data asta nu s-a vărsat sânge. Chiar şi aşa, tăuraşii cad în mod repetat la pământ din cauza terorii şi epuizării. Acesta e doar unul dintre motivele pentru care Silvia Barquero şi grupul său pentru protecţia animalelor vor ca astfel de evenimente să fie interzise cu totul. Ea i-a pus pe câţiva colegi activişti să observe lupta, în secret. Ar fi prea periculos pentru ea să facă asta personal.

„Am primit chiar ameninţări cu moartea. Dacă ne arătăm la faţă în sate, oamenii devin agresivi şi încep să ne insulte. De fapt, dacă sunt atât de mândri de ce fac, ar trebui să ne putem arăta chipul în mod deschis, în arenă. În loc de asta, ei ne ameninţă şi ne gonesc”, spune Silvia Barquero, de la PACMA, partidul împotriva maltratării animalelor.

Însă susţinătorii luptelor cu tauri se simt şi ei ameninţaţi. Se tem că activiştii vor reuşi să obţină interzicerea unei tradiţii seculare. Şi reacţionează la activişti aşa cum ar face-o taurul în faţa unei cârpe roşii.

„E trist. Nu mai e cum a fost. Totul s-a schimbat”, oftează un bărbat.

„Evenimentele becerrada vor dispărea. Nu anul acesta, dar curând. Nu cred că le vom mai ţine”, prevede un altul.

Deocamdată, pe tot teritoriul Spaniei încă se ţin sute de lupte cu viţei. Uneori, tăuraşii supravieţuiesc. Aici, în San Rafael, un viţel părăseşte arena epuizat, dar viu – pentru prima dată. Nu pentru mult timp însă. E dus direct la abator.

 

blank