Partidele dau duminică primul test electoral după europarlamentare, unde PSD a fost măturat de un val pe care s-au urcat liberalii și USR-iștii. Echipele de campanie ale lui Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă au planuri mari pentru turul I al alegerilor prezidențiale.

Liberalii pregătesc un scor de peste 50% pentru Klaus Iohannis în Alba și Sibiu, fiefuri tradiționale de dreapta. O mare lovitură electorală se pregătește în Vrancea, unde PNL vrea să termine dominația puternicul social-democrat Marian Oprișan. Atuul liberalilor aici este proaspătul ministru focșănean al Dezvoltării, șef peste banii de care au nevoie primăriile. Liberalii vor să producă surpriza și în Diaspora, fieful absolut al USR, unde vor să-l ducă pe Klaus Iohannis peste Dan Barna.

O răsturnare de situație se pregătește în Bacău, unde primarul reședinței de județ, proaspăt exclus din PSD, joacă cu echipa Victor Ponta și unde, din acest motiv, Viorica Dăncilă riscă să piardă voturi și primul loc în favoarea lui Klaus Iohannis. Liberalii mizează pe faptul că disensiunile din filiala PSD vor fi speculate de Pro România, că partidele de stânga se vor canibaliza și când doi se bat al treilea câștigă.

Citeste si...  Codrin Ştefănescu, a anunţat la Sibiu, că PSD se află în campanie electorală

Se pregătește și în Ialomița, fief tradițional PSD, o supriză de proporții: Klaus Iohannis pe primul loc.

Îngenuncherea USR este o țintă liberală în Brașov, Cluj, Constanța, Iași, mari centre universitare unde liberalii au pierdut „la mustață” europarlamentarele. O victorie de răsunet încearcă liberalii și în fieful lui Dacian Cioloș, aliatul lui Dan Barna, candidatul USR, unde vor să-l scoată pe primul loc pe Klaus Iohannis.

PSD pregătește ‘remontada’ în Caraș-Severin și Vâlcea: Viorica Dăncilă să câștige în primul tur. Planul social-democraților este să recupereze de la Pro România voturile pierdute la europarlamentare și schisma de la vârful formațiunii lui Victor Ponta a venit mânușă pentru echipele de campanie ale pesediștilor.

De altfel, social-democrații mizează pe faptul că ei vor fi principalul beneficiar al disensiunilor din Pro România și că scandalul interior din Pro România, combinat cu replicile din ultima periodă între lideri ALDE și Pro România, susținătorii lui Mircea Diaconu, vor provoca o demobilizare și oferă premisele pentru intrarea PSD pe fir.