Franţa este încă prudentă în ceea ce priveşte ridicarea restricţiilor impuse împotriva pandemiei de COVID-19, dar, în egală măsură se pregăteşte de impactul crizei economice care deja se simte. Michele Ramis, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, a vorbit despre aceste lucruri pentru un post Tv.

Reporter: Cum se pregăteşte Franţa să repornească economia după pandemie?

Michele Ramis, ambasadorul Franţei în România: Franţa se pregăteşte ca după pandemie să ia măsuri care să păstreze afacerile şi locurile de muncă. Guvernul a adoptat un plan de susţinere economică, de 50 de miliarde de euro, care ar permite amânarea impozitării, crearea unui fond de solidaritate pentru afaceri şi plata şomajului tehnic, de 84% din salariu. Am decis de asemenea să susţinem şi să punem în funcţiune o garanţie a dobânzilor pentru ratele bancare, pentru banii pe care mediul afacerilor îi va cere de la bănci. Deci acestea sunt garantate de stat cu 300 de miliarde de euro. Aşadar, ne-am pregătit să susţinem economia încă de astăzi.

Reporter: Care vor fi pentru Franţa efectele economice ale unei carantine prelungite?

Michele Ramis: Bineînțeles, pierderile ar fi foarte mari, ar scădea veniturile, este o criză majoră, ca şi în cazul majorităţii ţărilor europene. Ministrul nostru de finanţe a spus că sunt mai multe puncte în care avem pierderi anul acesta, dar sperăm să recuperăm anul viitor. De aceea, apelăm şi la un răspuns european. Astăzi s-au întâlnit miniştrii de finanţe şi de economie ai UE, într-o videoconferinţă, şi estimările sunt că eforturile naţionale trebuie susţinute de eforturile europene, pentru că statele sunt interdependente şi trebuie ca Europa să decidă un plan de suport al economiei comune.

Citeste si...
Un român a îngrozit Franţa

Reporter: Care este starea de spirit a populaţiei franceze în această situaţie dificilă?

Michele Ramis: Starea de spirit a francezilor este bună, majoritatea respectă măsurile de restricţii decise. Aşa cum ştii, Franţa este sub restricţii, s-a impus izolarea la domiciliu deja de 3 săptămâni. Este acelaşi sistem ca în România, este interzis să îţi părăseşti domiciliul, poţi ieşi cu un motiv întemeiat, cu o declaraţie pe proprie răspundere, deci este la fel ca în România. Francezii înţeleg că suntem într-o fază descendentă a epidemiei, restricţiile dau rezultate, sunt mai puţini pacienţi spitalizaţi, mai puţini oameni la terapie intensivă şi deci…

Aş vrea să vorbesc despre o imagine pe care am văzut-o de la distanţă, pentru că nu sunt la Paris, raţele care se plimbau pe cheiul Senei, prin oraş, pentru că măsurile le-au permis să se aventureze în oraş şi am văzut raţele plimbându-se prin faţa clădirilor importante, este într-adevăr o imagine pe care nu am mai văzut-o niciodată, sub un cer albastru, într-un Paris aşa cum nu am mai văzut până acum.