Oceanele rămân fără oxigen pe măsură ce temperaturile cresc din cauza modificărilor climatice, conform datelor oferite de grupul de protecție a mediului Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN), informează Mediafax.

Studiul realizat de UICN arată că, problema scurgerilor de substanțe toxice în oceane este cunoscută de mai multe decenii, dar cercetătorii atrag atenția că schimbările climatice accentuează lipsa de oxigen în apă.

Nu mai puțin de 700 de zone oceanice manifestă cote scăzute de oxigen, față de numai 45 de zone, câte au fost numărate în anii ’60.

Cercetătorii spun că modificările amenință specii de pești precum tonul, marlinul (peștele-spadă) și rechinii. Cei mai afectați sunt peștii mai mari, în condițiile în care aceștia au nevoi mai mari de energie.

În același timp, amenințarea pe care o constituie scurgerile de substanțe chimice precum azotul sau fosforul, rezultate din activitatea fermelor și din industrie, afectează nivelul de oxigen din apele mării și rămâne, în continuare, principalul factor de risc, în special în apropierea țărmului.

Pe măsură ce tot mai mult dioxid de carbon este eliberat în atmosferă, intensificând efectul de seră, o mare parte din căldură este absorbită de oceane. La rândul său, această apă mai caldă pierde din conținutul de oxigen.

Citeste si...
De la 1 septembrie se majorează cinci milioane de pensii

Oamenii de știință estimează că, între 1960 și 2010, cantitatea de oxigen din oceane a scăzut cu 2%.

Cifrele nu par mari, dar, fiind vorba despre o medie globală, acest lucru indică faptul că unele zone tropicale pot înregistra o pierdere a oxigenului din apă care poate ajunge până la 40%.

„Știam de dezoxigenare, dar nu aveam idee de legăturile pe care acest fenomen le are cu schimbările climatice, iar acest lucru este cu adevărat îngrijorător”, a spus Minna Epps de la UICN.

Dacă țările continuă vor avea aceeași poziție din ultimii ani în privința poluării, se preconizează că oceanele lumii vor pierde 3-4% din oxigen până în anul 2100.

„Epuizarea oxigenului din oceane amenință ecosistemele marine aflate oricum în pericol din cauza încălzirii apei oceanelor”, a spus Dan Laffoley, de la UICN și co-autor al raportului. „Trebuie să reducem radical emisiile de gaze cu efect de seră, precum și poluarea cu substanțe folosite în agricultură sau în alte domenii”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.