Featured

Iată ce soartă au bebelușii născuți din mame infectate cu coronavirus

Medicii de la spitalul Wuhan au anunțat că doi bebeluși au fost confirmați cu noul coronavirus, unul dintre el la doar 30 de ore de la naștere. Vestea a apărut în toată presa și a ridicat întrebări dacă femeile gravide își pot infecta intrauterin copiii nenăscuți sau dacă boala poate fi transmisă în timpul nașterii ori prin alăptare.

Câțiva cercetători au vorbit despre coronavirus la femeile gravide, potrivit National Geographic. Ei invocă un studiu din Wuhan, după ce doi dintre nou-născuți au fost confirmați cu noul virus. Totuși, ei nu s-au grăbit să tragă o concluzie privind posibilitatea transmiterii de la mamă la copil, scrie Mediafax

„E o mare ironie ca în era Twitter să știm atât de puține despre noul coronavirus, în timp ce tot apar informații despre cazuri în toată lumea”, scrie sursa citată. Jurnalele medicale au publicat câteva studii despre această epidemie – unele mai avizate decât altele.

„Este o situație fără precent în ceea ce privește studiile privind subiectul. E foarte dificil să cernem prin aceste informații și să ne dăm seama ce are suport în realitate, ce este doar speculație și ce este pur și simplu fals”, a afirmat Angela Rasmussen, un virusolog și cercetător la Columbia University Mailman School of Public Health.

Transmiterea de la mamă la copil nu a fost observată la SARS sau MERS în ciuda numeroaselor cazuri care au implicat femei gravide. Plus, sunt alte căi prin care un nou-născut poate contracta coronavirusul, spune Rasmunssen, și anume bebelușul să fie într-un spital unde sunt pacienți infectați din cauza unei situații de urgență.

De fapt, un nou studiu publicat în The Lancet oferă dovezi prelimitare că noul coronavirus nu poate fi transmis de la mama la copil.

În studiu, cercetătorii au observat nouă femei din Wuhan care aveau pneumonie din cauza COVID-19. Unele dintre femei aveau complicații legate de sarcină, însă toate cazurile au fost copii născuți vii fără a prezenta vreo dovadă de transmitere a infectării. Chiar dacă această cercetare nu exclude complet posibilitatea transmiterii în timpul sarcinii, subliniază necesitatea de a fi precauți atunci când vine vorba de a specula pe marginea acestei boli.

„Trebuie să existe dovezi credibile înainte să poți afirma că se va întâmpla cu certitudine un anumit lucru și înainte să faci modificări la cum sunt gestionate medical cazurile sau măsuri de ordin public”, a subliniat Rasmunssen.

Profesorul Matthew B. Frieman, de la Universitate de Medicină Maryland, care studiază patogenia coronavirușilor este de acord cu Angela Rasmunssen.

Frieman speră ca această epidemie să ducă la acordarea de fonduri suplimentare pentru studierea coronavirușilor cum au fost finanțările de la Uniunea Europeană și Fundația Bill&Melinda Gates.

Matthew Frieman vrea sprijinul și interesul să dureze chiar și după ce epidemia nu va mai avea efecte așa de mari, nu cum s-a întâmpla cu finanțările cercetării privind SARS.

„Imediat după ce a izbucnit epidemia SARS, au fost alocați mulți bani care apoi au dispărut. De ce nu avem aceste răspunsuri? Nimeni nu a mai finanțat aceste lucruri”, a spus Frieman.

Un număr de 25 de persoane din România au fost confirmate cu noul coronavirus, între care opt sunt din București, potrivit bilanțului de marți al Grupului de Comunicare Strategică.

Sursa citată a revenit cu clarificări despre bucureștenii diagnosticați, marți, cu noul virus, și a precizat că este vorba de o femeie însărcinată și un copil de 3 ani, care au avut contact direct cu pacientul confirmat luni, internat la Spitalul Gerota.

 

blank