Cererea pentru personal administrativ și de secretariat a fost dintotdeauna una crescută, pe măsură ce au apărut tot mai multe firme, iar economia românească a trecut de la una de producție la una majoritar de servicii și consultanță.

Site-urile de recrutare abundă de joburi pentru personal administrativ și secretariat, iar în prezent majoritatea firmelor, indiferent de cât de mici sunt, au angajați care se ocupă cu activitățile administrative sau de organizare a activității de zi cu zi.

Responsabilitățile personalului administrativ au suferit transformări profunde în ultimii ani. La categoria asistent manager sau secretariat, companiile caută oameni care să știe să organizeze lucrurile într-un birou sau care au și cunoștințe juridice sau de contabilitate. De aceea, în foate multe cazuri, un asistent manager este mâna dreaptă a șefului, care poate lua și decizii în firmă sau care gândește strategii de dezvoltare.

Pe lângă sortarea corespondenței și răspuns la telefon, un asistent de manager se implică în tot ce înseamnă coordonarea și organizarea din jurul managerilor. Întocmește rapoarte și documente de specialitate, face procese verbale și este responsabil cu rezolvarea unei serii de probleme adminstrative.

Creșterea numărului de responsabilități și sarcini zilnice a venit la pachet și cu schimbări în ceea ce privește salarizarea. Potrivit anunțurilor de pe site-urile de recrutare, salariul în acest domeniu pornește de obicei de la 2.000 de lei și poate ajunge la 5.000 de lei sau mai mult, în funcție mărimea firmei și de responsabilități.

Citeste si...  Simona Halep, o nouă victorie! Campioana a câștigat un proces important

Cel mai bine plătiți sunt asistenții de manager care au și studii juridice sau de contabilitate și care au și responsabilități din această zonă. Un asistent jurist poate porni de la un salariu de 3.000 de lei și poate ajunge la 5.000 de lei.

De asemenea, salarizarea diferă foarte mult și în funcție de mărimea firmei și de domeniul de activitate. De exemplu, potrivit anunțurilor de recrutare, un dispecer la o firmă de transport sau o secretară la un salon de înfrumusețare câștigă puțin peste 2.000 de lei.

În cazul companiilor mari, multinaționale, cu afaceri de milioane de euro, asistentul personal al managerului general are responsabilități diverse și poate câștiga și câteva mii de euro.

Un aspect important pentru cine vrea să aibă un astfel de job este și acela că domeniile de activitate pot fi extrem de variate și provocatoare. De la educație, la domeniul medical sau farma și până la transporturi, retail, industrie sau servicii și consultanță, orice firmă are nevoie de o persoană sau mai multe care să se ocupe de probleme administrative și să rezolve unele dintre cele mai dificile situații.

În consecință, personalul administrativ si asistenții de manager sunt oameni indispensabili în majoritatea companiilor, de care oricine are nevoie pentru bunul mers al lucrurilor. Iar piața este plină de oferte de angajare și salariile sunt de cele mai multe ori motivante.