Spania se reîntoarce la viaţa cotidiană, iar regiunea Galicia (nord-est) îşi propune să fie prima în eliminarea tuturor restricţiilor de deplasare.

Ministerul Sănătăţii a avertizat asupra pericolului cazurilor de COVID-19 importate din alte ţări, relatează joi EFE.

Deşi Ministerul Sănătăţii din Spania nu a actualizat cifra deceselor zilnice săptămâna aceasta din cauza unor probleme de contabilizare, purtătorul de cuvânt al ministerului, epidemiologul Fernando Simón, a declarat miercuri că “evoluţia pandemiei este net favorabilă”.

Totuşi, coronavirusul a provocat peste 27.000 de decese şi 242.280 de cazuri confirmate prin teste PCR.

Cu evoluţia pandemia tot mai favorabilă, preşedintele regiunii autonome Galicia, Alberto Núńez Feijóo, îşi propune reîntoarcerea la normalitate din 15 iunie, având în vedere că în ultimele şapte zile această comunitate autonomă a înregistrat cea mai scăzută rată a contagierilor din Spania: 0,4 la 100.000 de locuitori.

Citeste si...
Ludovic Orban, despre vaccinul anti Covid: ”Autoritățile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze”

Un alt exemplu al reîntoarcerii la “normalitate” este faptul că joi vor fi reluate partidele din Liga de fotbal (Primera Division) după trei luni de întrerupere, deşi stadioanele vor fi fără public.

Ministerul Educaţiei studiază încă împreună cu comunităţile autonome măsurile ce trebuie luate de centrele de învăţământ la cursurile universitare din toamnă pentru a putea preveni contagierile cu noul coronavirus.

Deşi există semnale tot mai pozitive, Ministerul Sănătăţii din Spania a avertizat miercuri că, odată cu deschiderea frontierelor, atenţia se va îndrepta asupra cazurilor importate, care s-au ridicat la 24 săptămâna aceasta, subliniind că traficul aerian cel mai important al Spaniei este cu continentul american, atât cu SUA cât şi cu America Latină.