Featured

Iată ce finalitate are drama doctoriței Camelia Smicală, careia statul finlandez i-a luat copiii

De aproape 5 ani, medicul român Camelia Smicală se luptă cu autorităţile din Finlanda pentru a-şi recupera băiatul şi fata. Macarie, episcopul Europei de Nord, a lansat un apel la solidaritate cu românca aflată în impas financiar.

Coşmarul pe care îl trăieşte Camelia Smicală, un medic din Piatra Neamţ care s-a stabilit în Finlanda de mai mulţi ani, pare a nu se mai termina. De aproape 5 ani, ea încearcă să-şi recupereze copiii, un băiat şi o fată, luaţi cu forţa de autorităţile din ţara menţionată şi instituţionalizaţi într-un centru social.

Dincolo de ce-i este dat să îndure emoţional, calvarul româncei este accentuat în ultima vreme de precaritatea resurselor financiare. Acest fapt l-a determinat pe episcopul Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi, să facă, pe 6 ianuarie 2020, un apel către români, solicitând ajutor financiar pentru Camelia Smicală, unul necesar în demersurile de a-şi recupera copiii.

„Vă chem să îi fim alături Cameliei Smicală, medicul român din Finlanda despărţită de copiii săi. Drama familiei Smicală a fost intens mediatizată, ultima dată întru reportaj al televiziunii naţionale din România, cu titlul «Captivi în ţara fericirii». V-am îndemnat de nenumărate ori să ne rugăm împreună pentru doamna Smicală şi copiii ei, Johan-Mihail şi Maria-Alexandra şi am încercat, după putinţă, prin diferite acţiuni caritabile, să o ajutăm să depăşească situaţia precară în care se află“, a scris PS Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Ierarhul îşi motivează demersul spunând că:

„La starea de epuizare fizică şi sufletească a doamnei Smicală, pricinute de interdicţia de a-şi recupera copilaţii, se adaugă şi greutăţile financiare survenite în urma costurilor ridicate legate de consultanţa juridică, venitul redus din timpul concediului de boală, ş.a.m.d. De aceea vă chem încă odată să îi fim solidari financiar în aceste clipe grele şi ajutându-o economic“.

Persoanele care vor să doneze o pot face utilizând contul de Paypal: https://www.paypal.me/cameliasmicala, platforma GoFundMe: https://www.gofundme.com/f/support-camelia-smicala-to-bring şi contul Revolut: Mihaela Camelia Jalaskoski GB09REVO00997036608781 REVOGB21 (BIC).

Petiţie pentru repatrierea medicului şi a copiilor Tot la începutul anului, o altă petiţie a fost lansată de membrii unei comunităţi online, ministrului Afecerilor Externe, Bogdan Aurescu, cerându-i-se să intervină pentru repatrierea Cameliei Smicală şi a copiilor, Mihai şi Maria, în vârstă de 11, respectiv 10 ani.

„Vă reamintesc că atât dr. Camelia Smicală, cât şi copiii săi minori, Maria şi Mihai Jalaskoski sunt şi cetăţeni români şi au dreptul constituţional de a se reîntoarce în ţara mamă, România, oricând doresc, iar MAE are obligaţia (conform aceleiaţi Constituţii) de a-i primi în ţară“, se arată în petiţia online. Conform iniţiatorilor petiţiei, fiul şi fiica medicului din Piatra Neamţ ar fi fugit, la finalul anului trecut, din centrul social de la Tampere, unde erau instituţionalizaţi. În noiembrie 2019, Ministerul de Externe comunica faptul că nu o poate repatria pe Camelia Smicală împreună cu copiii:

„Azilul este o formă de protecţie acordată de către un stat pe teritoriul său (deci nu în interiorul unei Ambasade, al cărei teritoriu, în dreptul diplomatic actual nu este echivalent cu teritoriul statului de care aparţine) unei persoane având cetăţenia unui alt stat sau unui apatrid şi vizează protejarea persoanei în cauză în situaţiile în care viaţa, integritatea fizică sau libertatea acesteia ar fi ameninţate pe motivul apartenenţei la o rasă, religie, naţionalitate, la un anumit grup social sau pentru opinii politice. Conceptul de azil nu poate fi invocat în relaţia dintre statele membre ale Uniunii Europene“.

Camelia Smicală s-a căsătorit în 2005 cu un finlandez, dar, conform susţinerilor sale, acesta o abuza şi a decis să se despartă de soţ, lucru petrecut în 2015. De atunci a început drama doctoriţei, copiii fiindu-i luaţi de stat şi instituţionalizaţi. Toate demersurile acesteia şi ale unor autorităţi române pentru recuperarea fiului şi fiicei nu au avut rezultat. Mai mult, Camelia Smicală a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că a susţinut public că este victima unor abuzuri, fiind acuzată că s-a opus prin violenţă autorităţilor.

 

blank