Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi seară că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat şi că miercuri vor avea loc consultări la Palatul Cotroceni. Şeful statului a precizat că după alegerile parlamentare, preşedintele PNL e prima opţiunea pentru un nou mandat în fruntea Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis în această seară, domnul Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat. Motivaţia e pe cât de simplă, pe atât de clară. regulamentul activităţilor comune prevede un termen de 15 zile în car etrebuie să se pronunţe Camerele. Aceste 15 zile s-au epuizat. În esenţă, ştim. Situaţia se datorează PSD, care a boicotat şedinţa de ieri.

Riscăm să intrăm într-un blocaj. Acesta e ultimul lucru. Am acceptat această depunere de emandat din partea lui Ludovic Orban. În consecinţă, voi convoca consultări cu partidele parlamentare, consultări care se vor începe la ora 16 şi care se vor termina în jur de ora 20. Apoi voi veni în faţa naţiunii. Intenţia dvs e de a forma o nouă majoritate parlamentară care să dea un nou Guvern? Intenţia e mereu de a da un nou guvern. Luaţi în calcul unul nume ca Raluca Turcan sau Bogdan Ciucă? Asta aflaţi mâine după consultări. Orban şi-a depus mandatul de premier. După alegerile parlamentare, Orban rămâne principala opţiune? Orban rămâne prima mea opţiune pentru premier. Luaţi în calcul să desemnaţi un nou premier înainte de motivarea CCR? Se găseşte această soluţie pentru a debloca întreaga chestiune. Şanse pentru un nou nume înainte de motivare? Sunt şanse ca cele două să nu fie legate. Dacian Cioloş spunea că e gata să intre la guvernare. Cooptaţi şi USR la guvernare? Sper să aflu mâine opiniile partidelor. regula nu e ca preşedintele să adune majoritatea, ci ca preşedintele să desemneze pe cineva care adună o majoritate. Nu excludeţi să aveţi după consultări un Guvern PNL-USR? Eu fac consultări să aflu opiniile lor. Majoritatea se probează prin vot, nu prin liste de semnături. Aveţi ceva să-i reproşaţi premierului pentru acest blocaj după trei luni. Nu era mai bine să-şi dea demisia pentru anticipate? Dimpotrivă. Sunt foarte mulţimit de munca depusă de Orban ca premier şi premier interimar.

Citeste si...
Sorin Ovidiu Vântu arată cu degetul

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.