În Turcia, sub preşedintele Recep Tayyip Erdogan, democraţia e din ce în ce mai ameninţată. Sistemul judiciar, presa şi parlamentul au fost slăbite şi adversarii politici au fost încarceraţi. După ce opoziţia a câştigat alegerile pentru postul de primar în Istanbul, „fortăreaţa” sa, Erdogan a luptat pentru repetarea alegerilor şi a obţinut decizia în acest sens. Acum însă oamenii obișnuiți speră că noile alegeri îi vor aduce opoziţiei o victorie şi mai mare. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

În Turcia, sub preşedintele Recep Tayyip Erdogan, democraţia e din ce în ce mai ameninţată. Oriunde se opreşte zilele acestea autobuzul campaniei electorale a lui Ekrem Imamoğlu, sute de oameni aşteaptă deja, dornici să audă ce are de spus. De când Imamoğlu a câştigat, cu o marjă mică, alegerile pentru Primăria Istanbulului, la sfârşitul lunii martie, împotriva candidatului partidului AKP, aflat la guvernare, întreaga populaţie a Turciei îl cunoaşte. Şi faptul că mandatul i-a fost apoi retras, la cererea AKP, l-a făcut chiar şi mai cunoscut.

Ekrem İmamoğlu este candidat la Primăria Istanbulului din partea partidului CHP, din opoziţie. „Am câştigat alegerile pe drept ! (…) Dar ei au intervenit şi au anulat votul. Aceasta a fost o decizie politică – o lovitură dată sistemului judiciar şi democraţiei din Turcia”, le spune politicianul susținătorilor la mitinguri.

Oamenii își pun speranțele în Ekrem Imamoglu: „Am crezut că AKP nu poate fi învins”

Printre simpatizanții săi se numără şi Esra Pehlivan şi soţul ei, Serdar. De când îşi pot ei aduce aminte, oraşul lor natal, Istanbul, a fost sub controlul partidului preşedintelui Erdoğan.

„Oamenii trăiau cu ideea că AKP e un partid care nu poate fi învins. Şi eu am crezut la fel. Dar Imamoğlu a spulberat această idee. Poate că el nu e în stare să schimbe totul, deoarece partidul aflat la guvernare e foarte puternic. Însă a avut deja un impact imens şi, datorită acestui lucru, am din nou speranţe pentru ţara mea”, spune Serdar.

„Da, el ne dă speranţă”, confirmă Esra.

Cei doi locuiesc la periferia Istanbulului, unde chiriile sunt mai accesibile. Esra e contabilă, şi Serdar lucrează în industria farmaceutică. Fiul lor, Yiğit, e elev la gimnaziu. Prelungita criză financiară a Turciei a silit familia să-şi reducă cheltuielile.

Serdar Pehlivan: „Orice facem, preţurile s-au dublat sau s-au triplat. Însă venitul nostru n-a crescut în acelaşi ritm. E un lucru foarte îngrijorător pentru noi”.

Serdar e convins că Ekrem Imamoğlu – în calitate de primar – va aduce sub control problemele economice ale oraşului.

Citeste si...  A cerut o CAFEA la SSS...Starbucks, dar nu s-a aşteptat la o asemenea SSS...SURPRIZĂ. Fotografia care A ÎNFURIAT INTERNETUL

Cenzura media încă funcționează bine
Recent, Imamoğlu a apărut într-o emisiune televizată şi a început să vorbească despre cum conducerea AKP a Istanbulului a irosit, se pare, bani, ani în şir. Moderatorul a pus capăt, brusc, interviului.

„Posturile TV nu au un comportament corect. Abia acum au început să-i acorde timp de emisie lui Imamoğlu. Înainte de alegeri, nu i-au acordat. Acum, îl vedem mai mult – dar încearcă să-i scurteze intervenţiile”, spune Serdar Pehlivan.

Acest lucru i-a încurajat pe Esra şi Serdar să se ofere voluntar pentru campania electorală a lui Imamoğlu. Cât de des pot, ei distribuie materiale tipărite şi le explică oamenilor de ce e important să voteze pe 23 iunie.

Îşi dau seama, adesea şi nemijlocit, cât de divizat e oraşul.

În fortăreața AKP, oamenii din piață țin cu Ekrem Imamoglu
Un bărbat susţine că Imamoğlu a aruncat bani pe fereastră. Esra îi spune că acesta încă nici n-a deţinut funcţia de primar. Dar nu reuşeşte să-l facă să înţeleagă.

„Unii au prejudecăţi. Nici măcar nu vor să asculte. Poate că, dacă ar asculta, ar înţelege, şi s-ar răzgândi. Însă nici nu vor să audă părerile altora”, spune Esra.

Ekrem Imamoğlu a ajuns la următoarea oprire. Aici sunt, peste tot, panouri publicitare cu Binali Yildîrîm, fost prim-ministru, acum candidatul la Primăria Istanbulului din partea partidului AKP, aflat la putere. Cartierul Arnavutköy e o „fortăreaţă” AKP.

Însă, în piaţa locală, oamenii îl sărbătoresc pe Imamoğlu.

„Ekrem Başkan”, strigă ei. Adică „Ekrem primar!””, după cum strigă și vânzătorii.

Şi Esra şi Serdar sunt aici. Vor să-şi facă un selfie cu candidatul şi nu sunt singurii. Mulţi dintre cei de aici îl susţin pe Imamoğlu. Îl consideră sincer. E credincios, conservator, dar şi modern. Un om care reprezintă întregul Istanbul.

Esra e fericită să vadă că atât de mulţi oameni par să-l sprijine pe Imamoğlu, mai ales aici, unde partidul lui nu are, de obicei, susţinere.

Esra Pehlivan: „El a învins, pentru că a meritat, şi o să învingă din nou. Însă, de data asta, va obţine şi mai multe voturi. De fapt, nu mă supără faptul că i-a fost retras mandatul – fiindcă acum a câştigat mult mai multă susţinere”.

Erdogan, ajuns în politica „mare” după ce mai întâi a fost primar al Instanbulului, în anii 90, pare să nu fi înțeles asta.

Într-un final, Esra şi Serdar obţin chiar mult-doritul selfie, fiindcă au dat dovadă de răbdare şi de hotărâre. Aşa cum luptă şi Ekrem Imamoğlu pentru postul de primar al Istanbulului.