Papa Francisc a fost primit vineri, la Palatul Cotroceni, de la preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe Platoul Marinescu. Şeful statului l-a întâmpinat pe Papa Francisc alături de soţia sa, Carmen. Klaus Iohannis a pregătit pentru Papa Francisc un cadou cu obiecte reprezentative din toate colțurile țării.

LISTA OBIECTELOR CE COMPUN CADOUL PENTRU SANCTITATEA SA PAPA FRANCISC
1. Covor/„scoarţă” – Oltenia
2. Brâu brodat cu mărgele – Transilvania
3. Brâu tricolor – specific național românesc
4. Ștergar – Muntenia
5. Tipare pentru caș – Moldova
6. Oua încondeiate – Bucovina
7. Ceramica de Horezu – Oltenia
8. Cavalul -– Moldova / Vrancea
9. Icoana Înălțării Domnului
10. Miere de salcâm – Transilvania / zona Blajului
11. Magiun / gem de fructe (Magiunul de Topoloveni) – Muntenia
12. Vâslă – Pagaia lui Ivan Pazaichin
13. Minge şi tricou cu autograf Gheorghe Hagi
14. Vin de colecție Riesling Italian, podgoria Minis 1936– Banat / Crişana
15. Vin de vinoteca – Feteasca Regala – Dealurile Moldovei, 1998
16. Vin Golem Roșu, Crama Basilescu, 2013 – Muntenia
17. CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu

Papa Francisc i-a oferit președintelui Klaus Iohannis o medalie care reprezintă harta României și litera „M”, cu referință la Sfânta Fecioară Maria, potrivit paginii de Facebook Papa la București a Bisericii Catolice în România.

Premierul Viorica Dăncilă i-a oferit Papei Francisc un ceas realizat manual de un român care îl are reprezentat pe cadran pe Sfântul Francisc de Assisi inspirat dintr-o frescă a pictorului Giotto. Dăncilă i-a făcut cadou Suveranului Pontif și un album despre istoria Biserica Romano-Catolică din România.

Citeste si...  Instanta a decis: Primarul Berlinului liber să critice extrem dreaptă

„Aici am scris și câteva cuvinte pentru dumneavoastră în română și în italiană. Iar aici Sanctitatea Voastră este un ceas făcut manual cu o piatră din rodocrozit de Argentina, o rocă de la Etna, o rocă vulcanică și cu pământ românesc. Pe spatele acesta aveți albastru de Voroneț, iar aici Sanctitatea Voastră aveți cum s-a confecționat acest ceas pentru dumneavoastră”, i-a explicat Viorica Dăncilă Papei Francisc atunci când i-a oferit cadoul.

Premierul i-a mai oferit Suveranului Pontif și „Albumul Biserica Romano-Catolică din România: istorie, spiritualitate și patrimoniu”.

„Aici am scris și câteva cuvinte pentru dumneavoastră în română și în italiană”, a explicat Viorica Dăncilă.

La rândul său, Papa Francisc i-a făcut cadou premierului României o medalie, mai multe cărți și un document.

„Aceasta este o mică bibliotecă – Bucuria Evangheliștilor, Familia, Cum să avem grijă de mediu, Sfințirea și Tinerețea”, i-a transmis Papa Francisc lui Dăncilă.

Totodată, Papa Francisc i-a dăruit Patriarhului Daniel o carte (Codex Pauli) şi o medalie jubiliară, iar Patriarhul Daniel i-a oferit Papei două medalii, o reprezentare în sticlă a Palatului Patriarhal şi mai multe cărţi.