Autorităţile medicale din SUA investighează circa 100 de cazuri ale unor pacienţi care suferă de o boală misterioasă de plămâni. Afecţiunea ar avea legătură cu vaping-ul şi folosirea ţigărilor electronice în 14 state americane.

Mulţi dintre cei afectaţi de  boală misterioasă sunt adolescenţi, scrie independent.co.uk. Pacienţii au fost spitalizaţi şi unii au ajuns chiar la terapie intensivă şi respiră cu ajutorul ventilaţiei mecanice.

Autorităţile medicale nu sunt sigure că pacienţii îşi vor reveni complet. Printre simptome se numără dificultatea de a respira, respiraţia sacadată sau dureri în piept, înainte de spitalizare. Unii pacienţi au fost afectaţi şi de febră, tuse, stări de vomă şi diaree.

Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) au precizat că medicii lucrează în cinci departamente ale sănătăţii din tot atâtea state, unde au fost înregistrate asemenea cazuri – California, Illinois, Indiana, Minnesota şi Wisconsin – pentru a determina cauza bolii, după constatarea „mai multor boli pulmonare ce au legătură cu fumatul de ţigări electronice”.

Citeste si...  Potop în România: Ce măsuri de urgenţă au luat autorităţile

Există 31 de cazuri confirmate de oficiali, dar CDC a declarat că numărul lor se situează la 94 de cazuri în 14 state americane.

Pacienţii respectivi au fumat o varietate de substanţe, inclusiv nicotină, produse din marijuana şi unele „preparate în casă”.

Potrivit unui studiu, utilizarea ţigărilor electronice „anulează” sistemele de curăţare din plămâni şi poate duce la boli grave.