Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a făcuit, marți, precizări despre situația din România privind noul coronavirus, care a înspăimântat deja o parte a populației.

Secretarul de stat a ținut să sublinieze de la începul faptul că populația ar trebui să se informeze despre acest virus doar de la surse credibile de informații și să evite așa zisele ”știri” de pe Facebook.

El a precizat că, în acest sens, la nivelul Ministerului Sănătății s-a format un grup de comunicare care va oferi de acum încolo toate informațiile legate de coronavirus în România.

”Noi am solicitat populației un lucru: să nu asculte nimic din ce vine pe social media și surse neconfirmate, până nu este confirmat de o sursă oficială. Este un grup de comunicare care se construiește astăzi, deja au primele două întâlniri astăzi la minister și în mod normal prin acest grup se va comunica. În momentul în care știm că este un caz, unde este cazul și este confirmat 100 % o să ieșim și o să-l comunicăm. Dacă cineva îl află pe surse este treaba lui, dar nu se ia în considerare nimic de pe surse până nu este ieșită comunicarea oficială.” – a spus Raed Arafat.

Întrebat de jurnaliști dacă are estimări din partea instituțiilor internaționale de sănătate în privința unui tratament sau a unui vaccin împotriva coronavirusului, Raed Arafat spune că, cel mai probabil, vom avea un vaccin la anul, în 2021.

Citeste si...
Fotbalistul Kylian Mbappe, starul Naționalei Franței, suspect de coronavirus

”Pentru vaccin este o estimare. Pentru tratament, mai puțin. Pentru vaccin este o estimare de aproximativ un an. Asta a curs deja de o lună, două, deci înseamnă că anul viitor probabil vom avea vaccin pentru virus. Și ce face toată lumea acum este să încerce să limiteze cât mai mult până apare vaccinul. Când apare vaccinul atunci începem să-l limităm prin vaccinare și atunci efectul începe să scadă.” – a declarat șeful DSU.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat, luni seară, într-o conferinţă de presă, că în România există aproximativ 4.000 de locuri de carantină pentru persoanele care ar putea fi infectate cu coronavirus.

Pe de altă parte, Costache a declarat că în momentul de faţă, sunt izolate la domiciliu aproximativ 1.000 de persoane.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a adăugat că în Bucureşti se află în carantină două persoane sosite din Wuhan şi şase venite din Japonia, de pe vasul Diamond Princess. El a menţionat că acestea nu prezintă simptome.

De asemenea, în judeţul Dolj se află în carantină opt persoane sosite din zona Lodi. În Galaţi alte trei persoane au fost introduse în carantină duminică seara.