Președintele Klaus Iohannis a făcut, miercuri seara o scurtă declarație de la Cotroceni, după maratonul de consultări cu partidele politice din cursul zilei. Șeful statului a anunțat numele noului premier desemnat: este vorba de Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe în cabinetul Orban.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre faptul că s-a ajuns în „riscul unui blocaj total în Parlament”, iar Ludovic Orban a evitat acest blocaj prin depunerea mandatului.

„Am decis să fac o desemnare ca să mișcăm lucrurile”, a precizat Klaus Iohannis, după care a anunțat numele lui Florin Cîțu ca premier desemnat. ”Dl. Cîțu va forma cât mai rapid o echipă guvernamentală și se va prezenta în fața Parlamentului”.

Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniştrii propuşi de premierul desemnat Florin Cîțu şi să dea votul de învestitură.

Cine este Florin Cîțu, „premierul de sacrificiu” al președintelui Iohannis
„După consultări am decis deja să fac o desemnare pentru a mişca lucrurile aşa încât să nu ne blocăm politic. Astăzi am decis să desemnez pentru poziţia de prim-minsitru pe domnul Vasile Florin Cîţu, care se va prezenta cred, curând, în faţa Parlamentului cu o echipă şi un program de guvernare”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor care au condus la desemnarea unui nou premier.

„Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare şi cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns, iar, la consultări şi desemnări. PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile stricate. Guvernul Orban a avut o agendă reformatoare. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de guvernul Orban. PSD a reuşit să adune o majoritate care a trecut o moţiune de cenzură în Parlament. Apoi am desemnat un prim-ministru şi PSD a început să tergiverseze lucrurile în Parlament”, a mai spus Iohannis.

Cele două partide mari, PSD și PNL, nu au înaintat propuneri de premier la întâlnirea cu șeful statului. Două propuneri de prim-ministru au ieșit, totuși, din tolba consultărilor de azi: Dacian Cioloș (propus de USR) și Cristian Diaconescu (din partea PMP).

Cum s-au poziționat partidele în raport cu viitorul guvern
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea sa susţine nominalizarea unui premier independent.

Citeste si...
Experienţe sexuale pe care trebuie să le încerci, înainte de 30 de ani

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că formaţiunea sa susţine un guvern stabil, „de profesioniști”, precizând că el ar putea să facă o majoritate, dar nu se aşteaptă la surprize din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat miercuri că formaţiunea sa îl propune pentru funcţia de premier pe Cristian Diaconescu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a precizat că formațiunea sa nu își dorește un guvern tehnocrat, ci unul care să poată fi tras la răspundere. Alegerile anticipate trebuie scoase de pe ordinea de zi, a mai spus șeful UDMR, deoarece „epidemia a ajuns la graniţele ţării”.

Consultări la Cotroceni | Două nume de premier propuse de partide: Dacian Cioloș și Cristian Diaconescu / Șeful PSD: „Nu vom vota un guvern minoritar al PNL”/ Tăriceanu: „Soluția optimă e un premier independent”
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi seară, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat, context în care a anunţat consultări la Cotroceni.

„În această seară, domnul Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Motivaţia este pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităţilor comune din Parlament, pentru Cameră şi Senat, prevede un termen de 15 zile, termen în care trebuie să se pronunţe Camerele reunite asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esenţă, ştim, am spus şi ieri – se datorează, această situaţie, PSD-ului. Din cauza PSD-ului, care a boicotat şedinţa de ieri, nu s-a putut da un vot. În acest mod, riscăm să intrăm într-un blocaj, or un blocaj este ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situaţie. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban”, a declarat Iohannis.

Decizia lui Orban a venit după anunțul CCR de luni prin care președintele Klaus Iohannis era „obligat” să vină cu altă propunere de premier în afara lui Ludovic Orban, demis prin moțiune de cenzură.