Autoritatea Electorală Permanentă AEP a transmis că partidele care au avut candidați la prezidențiale au depus cereri de decontare de peste 71 de milioane de lei, iar în perioada următoare instituția va verifica toate decumentele pentru a stabili dacă au fost respectate condițiile legale.

”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că mandatarii financiari coordonatori ai competitorilor electorali participanți la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 au declarat și înregistrat la AEP contribuții pentru campania electorală în valoare totală de 71.620.145,55 lei”, se arată într-un comunicat de presă.
Conform art. 58 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016, în termen de 60 de zile de la data expirării termenului de depunere a cererilor, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează competitorilor electorali sumele plătite pentru campania electorală la data depunerii cererii de rambursare. Potrivit alin. (4) al aceluiași articol acest termen poate fi prelungit cu 15 zile în situaţia în care, pentru verificarea legalităţii încasărilor şi a plăţilor efectuate în campania electorală, sunt necesare declaraţii şi documente suplimentare faţă de cele prevăzute de prezentele norme metodologice.

Citeste si...  Specialiști din toată lumea lansează un avertisment cu privire la coronavirus

”În perioada următoare, Autoritatea Electorala Permanenta va analiza dosarele de rambursare depuse de către mandatarii financiari coordonatori, ceea ce presupune verificarea tuturor documentelor justificative, pentru a se stabili dacă au fost respectate plafoanele cheltuielilor electorale, sursele de finanţare şi destinaţia contribuţiilor pentru campania electorală”, se mai arată în comunicat.

Autoritatea Electorala Permanenta a dat partidelor în luna decembrie peste 21 de milioane de lei. PSD a primit mai mult de jumătate
Partidele parlamentare (PSD, PNL, USR, ALDE, PMP) au primit de la AEP, în decembrie, subvenții de peste 21 de milioane de lei:
PSD – 11.979.328 de lei;
PNL – 5.488.476 de lei;
USR – 1.614.011 de lei;
ALDE – 1.192.977 de lei;
PMP – 776.804 de lei.