Cercetătorii chinezi au analizat datele a 93 de probe din noul coronavirus și au descoperit cum a ajuns virusul în Wuhan, epicentrul epidemiei.

Coronavirusul nu îşi are originea în piaţă de fructe de mare din centrul oraşului Wuhan, aşa cum s-a crezut până acum, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători din China, potrivit South China Morning Post.

Virusul ar fi fost adus din altă parte, au declarat cercetătorii de la Grădina Botanică Tropicală Xishuangbanna din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe şi a Institutului Chinez de Cercetări Cerebrale.

Echipa de cercetători a analizat datele a 93 de probe de coronavirus, prelevate din 12 ţări, în încercarea de a urmări sursa infecţiei şi de a înţelege modul în care se răspândeşte.

S-a descoperit că, în timp ce virusul s-a răspândit rapid în piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, ar fi existat de fapt două faze de infectare a populaţiei în 8 decembrie şi 6 ianuarie.

Citeste si...
Dragnea, santajat cu plecarea din PSD. Vezi cine ii face asta si ce ii cere in schimb

Potrivit studiului, coronavirusul a fost introdus din afară, dar piaţa extrem de aglomerată „a sporit infectarea şi a răspândit-o în întregul oraş la începutul lunii decembrie 2019”.

Autorităţile de sănătate chineze şi OMS au spus că primul pacient cunoscut cu simptome a apărut pe 8 decembrie şi majoritatea cazurilor ulterioare au avut legături cu piaţa de fructe de mare, ce a fost închisă la 1 ianuarie 2020.

Oamenii de ştiinţă au mai transmis că, deşi Centrul Naţional pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China a emis o avertizare de urgenţă de nivel 2 cu privire la noul coronavirus, pe 6 ianuarie, informaţiile nu au fost distribuite la timp pe scară largă.

„Dacă avertismentul ar fi atras mai multă atenţie, numărul cazurilor atât la nivel naţional, cât şi la nivel global ar fi fost redus”, au fost concluzia oamenilor de știință.