Pisica ta nu face altceva decât să slăbească mâncând mult? Are diaree și vărsături? Este posibil să sufere de hipertiroidism.

Hipertiroidismul este o boală de care pot suferi pisicile, în special felinele de vârsta mijlocie și foarte în vârstă, deoarece organismul lor produce o cantitate prea mare de hormon tiroidian. Potrivit specialiștilor veterinari, aceasta afectează una din zece pisici adulte, dar, cu un tratament adecvat, animalul poate duce o viață perfect normală. Trebuie subliniat că aceasta este o problemă serioasă, deoarece hormonii tiroidieni reglează multe procese din organism și, atunci când sunt produși în exces, pot provoca probleme grave de sănătate. La cel mai mic simptom de hipertiroidism, trebuie mers cu pisica la veterinar.

Simptome

Unul dintre cele mai izbitoare simptome ale acestei boli este pierderea în greutate pe care o experimentează animalul, în ciuda faptului că mănâncă mult. Acest lucru se datorează accelerării metabolismului care apare la pacienții cu hipertiroidism. Animalul va arde energia într-un ritm mai rapid decât în mod normal.

O felină care suferă de hipertiroidism va bea, de asemenea, mai multă apă și, prin urmare, va urina mai mult. Aceste simptome sunt ușor de detectat, deoarece punga de hrană se va epuiza mai repede, litiera va fi mai murdară decât de obicei, iar pisica ar putea bea apă din chiuveta de la baie, bideu, nu doar din vasul său.

Alte semne revelatoare ale acestei boli sunt: ​​hiperactivitate (chiar dacă animalul este mai în vârstă), miaunare constantă, tahicardie, pupile dilatate, iritabilitate, agresivitate, diaree și vărsături (acestea din urmă cauzată de aportul accelerat de alimente). Ca și în alte cazuri de îmbolnăvire, blana pisicii nu va fi la fel de frumoasă ca de obicei.

Există, de asemenea, pacienți asimptomatici.

Cauze

În majoritatea cazurilor (aproximativ 97%), cauza hipertiroidismului felin este mărirea benignă a glandei tiroide. Restul de 3% s-ar datora existenței unei tumori maligne. Pentru a diagnostica hipertiroidismul, se va face un test de sânge pentru a măsura hormonul tiroidian din sânge (tiroxină sau T4).

Tratament

Hipertiroidismul felin poate fi atacat pe diferite căi: cu alimente, cu medicamente, cu intervenție chirurgicală sau cu iod radioactiv, fiecare cu propriile sale argumente pro și contra.

Citeste si...
Au fost descoperite în Argentina rămăşiţele unui dinozaur gigantic

Specialiștii sunt de părere că uneori este suficient să se administreze felinelor un tip de hrană cu conținut redus de iod, care ajută la reglarea producției acestui hormon. Desigur, dacă pisica mănâncă altceva decât această hrană specială, tratamentul își va pierde eficacitatea.

A doua cale constă în administrarea unui medicament antitiroidian oral (pastilă sau sirop) care previne producerea hormonului tiroidian. Este cea mai ieftină și mai puțin agresivă opțiune, dar nu este curativă și trebuie urmată pe viață.

Următoarea opțiune este intervenția chirurgicală, care implică îndepărtarea glandei tiroide anormale. Chirurgia poate vindeca animalul, dar trebuie luat în considerare faptul că în timpul intervenției glandele paratiroide, responsabile de reglarea nivelului de calciu, pot fi afectate. În aceste cazuri, îi va fi administrat animalului un hormon înlocuitor, chiar și doar pentru o perioadă de timp. Dacă este extirpată o singură glandă tiroidă, este posibil să fie necesară repetarea operației dacă după un timp va fi afectată o altă parte.

Și, în cele din urmă, pot fi administrate injecții cu iod radioactiv, care vor distruge celulele tiroidiene anormale. Acest tratament este foarte eficient și majoritatea pisicilor au nevoie de o singură injecție, care se face sub pielea gâtului. Ulterior, animalul va trebui să petreacă trei până la șapte zile într-o cameră specială din clinică pentru a elimina aproape toată radioactivitatea din corp, prin urină și fecale. Odată ajuns acasă și pentru următoarele două săptămâni, trebuie luate anumite măsuri de precauție.

Dacă pisica ta suferă de o astfel de boală și vrei să-i stabilizezi hipertiroidia, îi poți administra comprimate filmate pentru pisici produse de la Maravet. Acestea ajută la stabilizarea hipertiroidiei la pisici înainte de tiroidectomia chirurgicală. Pot fi folosite pentru tratament pe termen lung.

În cazul în care vrei să-i cumperi și mâncare, accesează linkul https://mobilepet.ro/pisici/hrana-pisici. Suntem siguri că vei găsi hrana potrivită pentru pisica ta. Sănătate multă pisicii tale!