Hillary Clinton, fosta candidată democrată la Casa Albă, este de părere că înfrângerea sa la alegerile din 8 noiembrie s-a datorat confluenţei a două evenimente „fără precedent”: un atac cibernetic rus şi redeschiderea de către FBI a controversei privind gestionarea comunicaţiilor sale digitale.

Potrivit unei înregistrări publicate vineri de ‘The New York Times’, Clinton a spus că înfrângerea sa a fost cauzată în parte de „resentimentele” preşedintelui rus, Vladimir Putin, faţă de ea.

În aceste declaraţii, făcute joi la o acţiune privată de strângere de fonduri la New York, democrata a pus eşecul său pe schimbările de ultim moment în rândul alegătorilor indecişi din statele-balama, datorate unor „factori fără precedent pe care cred că nu putem să-i ignorăm”.

Hillary Clinton a spus că scrisoarea directorului Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, care a redeschis, cu doar o săptămână înainte de alegeri, controversa gestionării necorespunzătoare a poştei electronice de către candidata democrată pe vremea când era secretar de Stat, a fost unul dintre factorii care a modificat votul alegătorilor din statele-cheie.

„Cred că asta a făcut diferenţa în ce priveşte rezultatul”, a semnalat Clinton în înregistrare, obţinută de ziarul ‘The New York Times’.

Excandidata democrată a amintit că a primit cu mai mult de 3 milioane de voturi peste Trump, la nivel naţional, ceea ce nu a fost suficient pentru a înclina balanţa în favoarea sa în statele indecise, cu un număr mai mare de voturi electorale.

Citeste si...
Bătălie în dans pentru America. Hillary Clinton vs Donald Trump. Vezi cine câștigă

Alt fapt care a înclinat balanţa în favoarea magnatului, potrivit exsecretarei de Stat, a fost „complotul fără precedent al ruşilor”, ceea ce, a opinat ea, „ar trebui să îi preocupe pe toţi americanii”.

Clinton a asigurat că atacul cibernetic nu a fost doar contra campaniei sale, ci „contra ţării” şi a cerut o investigaţie aprofundată în Congres, pentru că „publicul are nevoie să ştie ce s-a petrecut şi de ce, pentru a preveni noi atacuri”.

Fosta Primă Doamnă s-a făcut ecoul informaţiilor care arată că Putin era la curent şi a dirijat personal „atacul la sistemul nostru electoral şi la democraţia noastră, aparent pentru că are o ranchiună personală contra mea” din timpul când ea ocupa funcţia de secretar de Stat (2009-2013) şi înainte ca liderul rus să se reîntoarcă la preşedinţia ţării în 2012.

Clinton a arătat că relaţia sa cu Putin s-a schimbat de când a emis un comunicat ce condamna nelegitimitatea alegerilor parlamentare din 2011, când a început consolidarea revenirii acestuia la Kremlin, iar acesta a învinuit-o de protestele istorice împotriva sa după acele alegeri.