În toamna anului trecut, politica americană a fost dominată de impeachmentul Hillary Clinton a complotat împotriva președintelui Trump. Donald Trump – afacerea Ukrainegate, presupusa condiționare a unui ajutor pentru Kiev de relansarea unei anchete asupra afacerilor familiei Biden în Ucraina.

Hillary Clinton a complotat împotriva lui Trump?

La început de octombrie 2019, în urmă cu exact un an, contraatacul la Joe Biden al avocatului lui Trump, fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani, suna astfel: ”Avem multe dezvăluiri. Încă n-am ajuns la România. Stați să vedeți când ajungem la România. Uitați ce mă preocupă: omul e un escroc, un mare escroc și și-a bătut joc de Statele Unite”.

Cu siguranță ca serviciile secrete din România au intrat imediat în alertă. Ce avea să fie dezvăluit și când? Poate chiar inainte de alegerile prezidențiale americane, cu informațiile păstrate ca un as în mânecă de campania republicană? Pandemia a schimbat însă ecuația electorală – republicanii americani au luat la țintă China. Însă toată munca serviciilor românești pentru reacția la eventualele dezvăluiri poate că nu a fost în zadar. Asta pentru că bătalia politică din SUA se apropie din noua de Europa de Est.

În iunie 2016, în trecuta campanile prezidențială, toată presa americană vorbea despre un nou hacker din România, Guccifer 2.0. Pe un blog nou creat, Guccifer 2.0, presupusul hacker scria: ”Firma de securitate cibernetică CrowdStrike a anunțat că serverele Comitetului Național Democrat au fost atacate de grupuri sofisticate de hackeri. Sunt foarte încântat că această companie mi-a apreciat abilitățile. Dar a fost foarte simplu, de fapt”.

Este vorba despre celebrul scandal al atacării serverelor Partidului Democrat de către hacker care ar fi lucrat pentru Rusia. Aceasta este versiunea oferită atunci de The Washington Post. În fapt, Guccifer 2.0 a apărut de niciunde la o zi după ce The Washington Post a publicat informația. Imediat, o serie de lingviști au ajuns la concluzia că Guccifer 2.0 nu este român, ci slav, cel mai probabil rus. Deci, totul era demonstrat – Rusia face echipă cu Donald Trump pentru înfrângerea lui Hillary Clinton . De aici avea să și pornească investigatia FBI consdusă de Robert Mueller, cea care ar fi trebuit să ducă la impeachment, însă a eșuat lamentabil.

Acum, după mai bine de patru ani și tot în campanie electorală, aflăm că Guccifer 2.0 nu numai că nu era român, ci nici măcar nu exista, că nu a existat un atac al hackerilor ruși și nici măcar un atac cybernetic propriu-zis, ci o înscenare a democraților, carora le trebuia doar o dovadă circumstanțială care să lege campania lui Trump de Rusia.

Toate acestea sunt dezvăluite într-o scrisoare adresată președintelui comisiei pentru Justiție din Senatul SUA, Lindsey Graham, de șeful comunității de informații din SUA, John Ratcliffe.

În scrisoare se arată că, în iulie 2016, serviciile secrete din SUA au aflat despre un complot pus la cale de echipa lui Hillary Clinton împotriva lui Donald Trump.

Potrivit propriilor note, directorul de atunci al CIA, John Brennan, i-a prezentat președintelui Barack Obama un memoriu intitulat ”Presupusa aprobare de către Hilary Clinton, pe 26 iulie 2016, a unei propuneri a consilierului său pe politică externă pentru calomnierea lui Donald Trump, declanșând un scandal despre ingerințele serviciilor de securitate ruse”. Ulterior, în septembrie 2016, FBI a primit un memoriu în care se arăta că Hillary Clinton a aprobat o asemenmea propunere și că în scenariu era vorba despre implicarea unor hackeri ruși.

Ce s-a întâmplat în 2016, potrivit acestor noi dezvaluiri, nu a fost un atac informatic asupra Partidului Democrat, ci o predare a multor e-mailuri din serverul partidului de către șeful echipei de campanile a lui Clinton, John Podesta. Aceste e-mailuri au fost predate unei entități necunoscute. De aceea a fost nevoie de inventarea lui Guccifer 2.0, care să confirme informațiile oferite de democrați ziarului Washington Post și să dea parfum de credibilitate acuzațiilor de complicitate între echipa lui Trump și Rusia.

Compania de securitate cibernetică CrowdStrike a avut un rol important, căci ea a construit credibilitatea scenariului democraților în ce privește latura tehnică. Compania aceasta este deținută de un om de afaceri rus, membru al Atlantic Council. Acest din urmă think tank a primit finanțare și din Ucraina, de la firma Burisma, cea care l-a angajat în consiliul de administrație pe fiul lui Joe Biden, Hunter Biden. Vicepreședintele pe atunci Joe Biden a ajuns să se laude în public că a făcut presiuni pentru demitetea procurorului general al Ucrainei care ancheta afacerile acestei firme pentru care lucre fiul său.

Interesantă este și mărturia lui James Comey, directorul FBI la momentul 2016, în fața comisiei Senatului pentru serviciile secrete, în ianuarie 2017. Comey a spus atunci că FBI preferă să aibă acces direct la dovezi, ”dacă este posibil”, cu referire la computerele Partidului Democrat care au fost atacate de prezumatul hacker rus. Numai că, spune Comey, acest lucru nu a fost posibil, iar FBI a acceptat să se bazeze pe expertiza efectuată de o companie aleasă de Partidul Democrat – aceeași CrowdStrike, ”o companie foarte respectată”, după spusele fostului director FBI.

Revenind la actuala campanie, congresmanul republican Devin Nunes a fost foarte dur la adresa serviciilor americane de intelligence, după ce șeful comunității de informații a trimis scrisoarea mai sus amintită. ”Ce au făcut democrații? Au creat o iluzie maladivă. Asta a fost campania lui Clinton. Apoi au închiriat și avatari ca să o ducă la capăt. L-au plătit pe fostul spion britanic Christopher Steele, care a întocmit ”Dosarul Steele”. Apoi au plătit un presupus spion rus, pentru a-i da un parfum rusesc. Imaginați-vă ce au făcut”. ”Toți congresmanii republicani ar trebui să spună… vrem toate dovezile pe care le au agențiile de informații, altfel poate că e momentul sa închidem aceste agenții”, a spus Nunes.


Citeste si...
Dosarul Sparanghelul, clasat, în ciuda faptului că, în aprilie, 2000 de muncitori s-au înghesuit pe aeroportul din Cluj