Actualitate, Featured

Hilar. Fostul şef al Poliţiei Bârlad, reţinut că a scos la imprimantă două pagini A4

Sunt şi oameni în uniformă care au simţit pe propria piele efectele unui sistem blocat în proceduri şi legi interpretate aiurea. Fostul şef al Poliţiei Bârlad, de exemplu, cere despăgubiri de la statul român, după ce în urmă cu trei ani a fost reţinut, deoarece, între altele, ar fi delapidat instituţia pentru că a scos la imprimantă două pagini A4.

„Aş dori să uit, nu pot. Aş vrea ca oamenii să ştie, dar pe de altă parte îmi este ruşine de ceea ce se întâmplă acestei instituţii. Eu nu sunt furios, eu sunt dezamăgit”, spune Vasile Chelaru, fost şef Poliţiei Bârlad.

Colonelul în rezervă Vasile Chelaru era şef al poliţiei Bârlad în septembrie 2016 când a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi delapidare. Procurorii Curţii de Apel Iaşi care au preluat ulterior dosarul au considerat la doi ani distanţă că nu există probe pentru niciuna dintre acuzaţii, iar cazul nu a mai ajuns în instanţă. Cele mai multe capete de acuzare erau de delapidare, între altele că ar fi mers la o emisiune, la un post de radio local, cu maşina instituţiei.

„Am comis delapidare în sensul că am consumat benzina instituţiei pentru distanţa de aproximativ un kilometru de la sediul poliţiei până la acel post de radio. Niciun procuror serios n-ar fi putut trimite în judecată pe cineva pentru că ai mers la postul de radio cu aprobarea conducerii poliţiei române”, spune Vasile Chelaru, fost şef Poliţia Bârlad.

Şi nu a fost singura acuzaţie aberantă pentru care reabilitarea a venit la aproape doi ani distanţă.

„De asemenea am mai comis o infracţiune gravă de delapidare care constă în aceea că am cerut unui coleg care lucra la secretariatul subunităţii să imprime la imprimanta din dotarea poliţiei două foi, două coli de hârtie A4. Procurorul a susţinut că era vorba de un CV ce aparţinea fiului meu. În realitate este vorba de un CV care îmi aparţinea mie”, afirmă Vasile Chelaru, fost şef Poliţia Bârlad.

Toate aceste acuzaţii au fost formulate ca urmare a unei supravegheri de trei luni a telefoanelor mobile.

„Procedeul se cunoaşte. Se foloseşte un prilej gândind că în cele trei luni de zile cât este valabil mandatul privind interceptarea comunicaţiilor vor fi găsite alte indicii privind alte infracţiuni”, afirmă Vasile Chelaru, fost şef Poliţia Bârlad.

Fostul comandant se judecă acum cu statul român şi cere despăgubiri odată obţinută ordonanţa de clasare.

„E clar vorba de o eroare judiciară gravă cu consecinţe fantastice. Care este morala? Că justiţia se crede infailibilă, că oamenii ei oricât de mult ar greşi primesc recompense şi niciodată, dar aproape niciodată nu o să vedeţi sancţiuni”, spune Gianina Poroşnicu, avocat.

„Statul român trebuie să facă în aşa fel încât să plătească pentru prejudiciile produse de funcţionarii săi”, spune Vasile Chelaru. fost şef Poliţia Bârlad.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Vaslui.

blank