Politic, Stiri

Hellvig, citat de Newsweek

Într-un articol publicat în Newsweek, analista de politică externă, Judy Dempsey, îl citează pe Eduard Hellvig, directorul propus al SRI, care este de părere că ţările UE ,care fac concesii în faţa Rusiei, dăunează intereselor UE şi NATO. În viziunea analistei de politică externă, dacă Europa va permite Rusiei să presupună că Occidentul îşi respectă doar pe jumătate angajamentele faţă de Ucraina, atunci liderii europeni vor fi nevoiţi să-şi asume consecinţele.

ed_hellvig_54346700

Astfel, orice concesie în faţa Rusiei va avea ca rezultat, în timp, instabilitatea în regiune şi subminarea securităţii în Europa, se arată în articolul publicat de Judy Dempsey pentru Newsweek.

Mai mult, credibilitatea Uniunii Europene şi capacitatea acesteia de a apăra valorile şi principiile unei Europe libere vor fi reduse la zero. Iar liderii care cred că pot pedala între Occident şi Rusia se înşeală. În acest context, sunt amintite numele liderilor din Austria, Bulgaria, Cehia şi Ungaria, care, prin disponibilitatea pe care o arată faţă de Moscova, transmit mesajul că agresiunea Rusiei faţă de Ucraina nu a avut efecte asupra Estului Europei sau a Uniunii Europene. Şi dacă aceşti lideri cred că ţările lor sunt imune în faţa unei invazii ruse, se înşeală, subliniază analista de politică externă.

Totodată, în acelaşi context, Dempsey îl citează şi pe Eduard Hellvig, directorul propus al SRI, care este de părere că ţările UE care fac concesii în faţa Rusiei dăunează intereselor UE şi NATO. Este şi exemplul Ungariei care, potrivit lui Hellvig, „are tendinţa de a deveni o ameninţare la adresa arhitecturii europene, un cal troian din ce în ce mai mult aflat sub influenţa Moscovei.”

„Uniunea Europeană nu-şi poate permite un comportament obraznic de tipul celui britanic sau grecesc, sau jocul la două capete, după modelul Sofiei, Romei sau Nicosiei. Astfel de atitudini sunt cu atât mai îngrijorătoare acum când ţări precum Polonia, Estonia, Letonia, Lituania şi România au devenit principalele ţinte ale imperialismului rusesc”, susține Eduard Hellvig, directorul propus al SRI.

Avertismentele lansate de Hellvig coincid cu unele exprimate în ultimele săptămâni de ministrul britanic al Apărării şi numeroşi lideri ai NATO. Cu toţii transmit acelaşi mesaj: Rusia reprezintă o ameninţare la adresa securităţii europene, se arată în articolul publicat de Newsweek.
În acest context, liderii europeni şi Uniunea Europeană au de făcut o alegere foarte clară: fie susţin integral Ucraina, fie complotează cu Rusia şi transformă Ucraina într-un stat eşuat.

blank