Portăriţa Mayssa Pessoa, în vârstă de 29 de ani, campioană mondială cu Brazilia, s-a transferat din Rusia, de la Dinamo Volgograd, la CSM Bucureşti. Aici visează să cucerească titlul şi Liga Campionilor. Handbalista din America de Sud, care are o poveste de viaţă incredibilă, e primul sportiv ce evoluează în România care şi-a recunoscut deschis orientarea sexuală. Într-o ţară în care homosexualitatea e subiect tabu, cea supranumită “Taffarel” trebuie să înveţe să supravieţuiască!

08-09-3-MAYSSA-SEXY2_380cbae3f0

CSM Bucureşti, unul din cele mai importante şi mai bogate cluburi din sportul românesc, vrea să câştige tot la nivel de la handbal feminin. Gruparea din Capitală speră să cucerească titlul, pentru ca apoi să-şi adjudece şi Liga Campionilor. Pentru a-şi realiza visul, diriguitorii clubului au făcut o campanie de transferuri agresivă. Iar printre handbalistele de mare valoare aduse la echipa Primăriei Capitalei, pregătită de daneza Mette Klit, e portăriţa Mayssa Raquel de Oliveira Pessoa (1,80 m, 66 kg), campioană mondială în exerciţiu cu Brazilia.

O sportivă cu o carieră excepţională după 2009, o ascensiune fulminantă. Nu glumeşte când spune că o mărturisire, poate surprinzătoare, a eliberat-o de complexe. A vorbit despre ea într-un interviu acordat revistei Tetu. A recunoscut deschis că e lesbiană şi a vorbit despre dificultăţile pe care le-a avut în carieră din cauză orientării sale sexuale! “Sunt foarte puţini sportivi ce-şi declară deschis orientarea sexuală. Nu ar trebui să se întâmple asta! Cei mai mulţi se ascund! Înainte şi eu eram la fel, mă ascundeam de colege!”, a povestit campioana mondială. “Îmi închipuiam că nu voi fi acceptată aşa cum sunt! Dar, la un moment dat, n-am mai putut: «Îmi plac fetele, asta e acum!». Aveam o relaţie cu o fată, iar clubul meu a aflat, nu mai am nici o teamă!”. În aceea perioadă, Mayssa evolua la clubul francez Issy Paris.

A vorbit prima oară acum cinci ani

Mayssa, care a mai evoluat în Spania, Portugalia, Franţa şi Rusia, juca în 2009 la Brest, tot în Franţa, când a decis să se elibereze: “După o noapte întreagă de nesomn, mi-am spus că nu mai sunt un copil, să mă feresc ca şi cum aş fi făcut o boacănă. A doua zi, am vorbit cu coechipierele şi le-am spus. «Dar de ce ai ascuns asta?! E în regulă!», mi-au replicat. M-am simţit bine, m-am simţit eliberată!”. “Sunt multe cazuri de lesbiene şi bisexuale. De exemplu, Alexandra Lacrabère, care este în naţionala Franţei, cu care am jucat la Brest. Ea nu s-a ascuns, toată lumea ştia!”.

L-a avut model pe Taffarel, e din acelaşi oraş cu Hulk şi are tatuate numele celor din familie
«Multe persoane sunt gay sau lesbiene, nu e nimic deosebit în asta»

Mayssa a lăsat bogata Rusie pentru a veni în România, unde a semnat cu CSM Bucureşti, formaţia care anunţă supremaţia Capitalei în handbalul feminin de la noi, preluând sceptrul de la defuncta Oltchim. E o braziliancă tipică: sociabilă, râde tot timpul şi nu-i lipsesc tatuajele. Orientarea ei sexuală o face şi mai atractivă pentru un interviu.
Libertatea: Mayssa, de ce ai plecat de la Dinamo Volgograd pentru a veni să joci la CSM Bucureşti? Pentru bani, pentru performanţă sau pentru alte motive?

Mayssa Pessoa: Toate împreună! Am auzit de proiect de la o colegă de echipă şi mi-a plăcut. Am venit aici pe 3 iulie, am semnat pe un an.
De ce ai semnat doar pe un sezon?

Vreau să iau titlul în România şi să particip în Liga Campionilor. Cele două sunt legate între ele. Nu rămân decât dacă jucăm în Liga Campionilor. Antrenorul Mette Klit a avut, de asemenea, un rol important în venirea mea. Îmi plac metodele ei de antrenament. Decizia de a rămâne la echipă are legătură cu perioada pe care ea vrea să o petreacă aici.
Ce ştii despre adversarele din campionat?

Ştiu că ne batem cu Baia Mare pentru campionat, dar mai sunt echipe puternice. Nu sunt doar două echipe. Mai sunt Roman, Zalău, Brăila. Luni jucăm la Cluj.

Nu ştie ce gust au micii
Cum a fost impactul cu oraşul, cu România?

Mă simt mai bine aici decât în Rusia! Iar centrul oraşului arată foarte bine. E mai frumos decât credeam. Nu mă deranjează nici traficul, nu e nici pe departe precum la Paris sau la Sao Paulo.
Ai mâncat mititei?

Nu, nici n-am auzit de ei! Cum sunt? N-am experimentat specialităţile voastre încă, dar mă voi duce la fete, în vestiar, şi le voi certa: “De ce nu mi-aţi dat mititei?”. Voi face scandal! (râde)
Ce faci în timpul liber?

Ca sportiv ajuns într-o ţară străină, te concentrezi pe ceea ce ai de făcut în activitatea ta. Dar după antrenamente, mai merg în Centrul Vechi, la un ceai sau la o ciocolată caldă. Petrec destul timp şi la shopping. Iar ca să mă relaxez, ascult muzică: pop, rock…
În Brazilia eşti o vedetă, te opreşte lumea pe stradă?

Sunt din acelaşi oraş, Joao Pessoa, ca şi Hulk (n.r. – internaţional brazilian legitimat la Zenit St. Petersburg). Este capitala statului Paraiba. Acolo suntem nişte personalităţi. Sprijinim campanii, suntem recunoscuţi pe stradă, dăm autografe. Titlul mondial şi participarea la Jocurile Olimpice au făcut din mine cineva cunoscut.
De ce portar?

Idolul meu a fost Taffarel, fostul portar al naţionalei de fotbal. Mă uitam cum apără, m-am inspirat de la el. La început, am jucat fotbal, dar handbalul mi-a plăcut mai mult.
Din ce fel de familie provii?

Tatăl meu e profesor universitar, iar mama este avocat. Mai am o soră, medic pediatru (n.r. – are două surori, Marsella şi Livia). Dar în Brazilia sunt probleme financiare mari. Guvernul a investit mulţi bani în organizarea Cupei Mondiale, dar a uitat de şcoli, de spitale… E inacceptabil.
Văd că ai câteva tatuaje pe braţul drept. Ce reprezintă?

Sunt numele celor din familia mea, în limba chineză. Vreau să discutăm şi despre un subiect sensibil: orientarea ta sexuală.
Este adevărat că eşti lesbiană, aşa cum apare pe internet?

Despre viaţa mea privată nu discut, nu spun nimic. Multe persoane sunt gay sau lesbiene, aşa că nu e nimic deosebit în asta.
Măcar spune dacă e adevărat sau nu! Te temi să nu fii privită cu alţi ochi în vestiar de către colege? Dacă voi scrie că eşti lesbiană, n-o să te îndrepţi împotriva mea cu un avocat?

Nu-ţi face probleme (râde). Scrie ce ai găsit pe internet. Dar atunci, situaţia a fost cam aşa: prin 2009 era un festival gay în Paris şi au vrut să mă folosească pe mine drept copertă – sportivă, handbalistă, braziliană, lesbiană… Dădea bine… De atunci, tot aşa o ţin.

A luat titlul suprem şi la handbal pe plajă

Tatăl Mayssei, Marcelo, a fost şi el handbalist şi a fost primul care i-a pus mingea în mână. A făcut volei, baschet, chiar şi futsal şi handbal pe plajă! Înainte de a fi campioană mondială la handbal cu Brazilia, anul trecut, fata care poartă şi numele locului în care s-a născut (Joao Pessoa, capitala statului Paraibo) a fost campioană mondială de juniori la… handbal pe plajă, în 2005! E primul sportiv din lume care a reuşit această performanţă. În 2013, a cucerit titlul mondial. Brazilia a câştigat toate cele nouă jocuri, inclusiv cu tripla campioană olimpică Danemarca şi cu gazdele din Serbia.

Invitată la Olimpiada Gay&Lesbian

În 2012, Mayssa a fost invitată să participe la a 9-a ediţie a turneului internaţional de la Paris, organizat anual de Federaţia Sport Gay & Lesbian, evenimentul e cel mai important de acest profil din Europa. “E o acţiune care are, în principal, scopul de a lupta împotriva discriminării”, explică organizatorii. 2.000 de sportive din 20 de ţări participă regulat la concurs. “Nu am putut ajunge! Am fost dezamăgită, mi-ar fi plăcut să cunosc oameni ca mine. Eram în Turcia, în cantonament cu naţionala, ne pregăteam pentru Jocurile Olimpice”, a spus goalkeeperul Mayssa.

Citeste si...
Cel mai mare exerciţiu cibernetic al NATO din istorie are loc în Estonia. Experţi români participă la eveniment