Actualitate, Stiri

Halloween Fericit!

Google celebrează Vrăjitoarea de Haloween

halloween_google_90743000

 Google celebrează, miercuri, Vrăjitoarea de Haloween, printr-un logo animat în care apar mai multe simboluri asociate acestui eveniment, respectiv o vrăjitoare, un schelet uman şi mai mulţi dovleci.

Noul logo al Google prezintă un videoclip în care sunt surprinse simboluri ale sărbătorii de Haloween. Google te invită să prepari o poţiune magică alături de o vrăjitoare. În funcţie de ingrediente, Google te duce spre locuri terifiante, cu fantome, zombi şi alte făpturi specifice perioadei de Halloween.

Halloween (o abreviere pentru „All Hallows’ Evening”) este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie.

Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este sărbătorit în foarte multe ţări, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico şi Regatul Unit, iar ocazional în unele părţi ale Australiei şi Noua Zeelandă.

Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptaţi, luminaţi cu ajutorul unor felinare, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor sau ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. Copiii costumaţi astfel colidă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri.

Costumarea şi colindatul reprezenta o practică de Halloween în Scoţia, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tradiţia a pătruns şi în Statele Unite, la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930.

halloween

Cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate, acesta fiind un obicei tradiţional din Marea Britanie şi Irlanda.

Printre alte mâncăruri asociate sărbătorii de Halloween se numără barmbrack, o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac etc.

Tradiţia de Halloween, împrumutată din Statele Unite şi devenită din ce în ce mai populară în Polonia, „este rezultatul propagării ocultismului şi magiei”, atrage atenţia Biserica romano-catolică poloneză.

„Această tradiţie îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi al unui zeu celtic al morţii. Anton Lavey, fondatorul satanismului modern, afirma că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie este cea mai mare sărbătoare luciferică, marcată de acte oculte comise prin violenţă. Biserica denunţă deschis astfel de practici”, precizează comunicatul romano-catolic.

„Sub pretextul distracţiei, copii, tineri şi adulţi sunt invitaţi să practice ocultismul, ceea ce intră în contradicţie cu tradiţia Bisericii şi cu vocaţia de creştini”, insistă Arhiepiscopia Varşoviei pe site-ul instituţiei.

Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică. Numele de halloween vine de la expresia all hallows’ even, din limba engleză, ceea ce reprezintă numele unei sărbători creştine numită a tuturor sfinţilor ajunul zilei tuturor sfinţilor. Denumirea a fost prescurtată în “Hallowe’en” şi apoi în Halloween.

Ceea ce este specific sărbătorii de Halloween şi cu ceea ce asociem noi tot timpul această sărbătoare este dovleacul cioplit în diverse forme, dar în special în personaje înfricoşătoare.

 

blank