we (1)

Simona Halep a pierdut dramatic finala turneului de la Madrid în fața Mariei Șarapova, după ce rusoaica s-a impus în trei seturi, scor 6-1, 2-6, 3-6. Românca va ocupa în continuare locul 5 WTA, având șansa să mai urce o poziție în cadrul turneului de la Roma, de săptămâna aceasta.

Finala din capitala Spaniei rămâne o performanță notabilă pentru Halep, în ciuda înfrângerii în fața rusoaicei. Acesta a fost cel mai înalt nivel la care a ajuns Halep în cadrul unui turneu de categorie Premier Mandatory, al doilea ca importanță după cele de grand slam.

Partida a început bine pentru româncă, Halep câștigând primul set cu 6-1, un scor neverosimil având în vedere experiența la nivel înalt a rusoaicei. Totuși Șarapova a făcut o sumedenie de greșeli în primele game-uri, în timp ce Halep și-a făcut jocul, foarte bun, la fel ca și în celelalte partide din turneu.

Însă finala a început abia în setul secund, când Șarapova a arătat de ce odată era lider mondial. Revenirea de la pauza dintre seturi a schimbat raportul de forțe pe teren, rusoaica preluând conducerea, cu 2-0, după care a mai cedat doar pe serviciul româncei.

Românca, deși a încercat să revină în setul al treilea, nu a mai avut nicio șansă în fața unei jucătoare de top care a dezlănțuit furtuna, așa cum a făcut Șarapova.

Halep, la Madrid: 10 ore de joc la cel mai înalt nivel

Simona Halep a jucat la Madrid aproape 10 ore în toate cele 6 meciuri, timp marcat de: reveniri spectaculoase, momente în care românca a arătat un psihic de fier, puncte pierdute dramatic sau altele câștigate în urma unor lovituri inspirate. Turneul de la Madrid nu a adus doar cea mai mare performanță a româncei ci a fost și unul dintre cele mai dificile turnee la care ea a participat până acum.

Cu toate că a început săptămâna cu victorii ușoare, împotriva unor adversare mai accesibile, ca Goerges sau Arruabarrena, Halep a întâmpinat ceva probleme în partida cu Sabine Lisicki. Nemțoaica a trecut în turul al doilea de Irina-Camelia Begu, 23 de ani, o altă jucătoare care a făcut pași importanți în ultimele săptămâni în circuitul WTA. Halep a avut nevoie de trei seturi pentru a o învinge pe Lisicki, cu toate că nemțoaica a cedat cu greu în setul secund.

Chiar mai dificilă a fost partida cu Petra Kvitova, o adversară directă a Simonei Halep, având în vedere că românca este cu doar un loc mai sus de cehoaică în clasamentul WTA. Kvitova a venit după un repaus, căpătat după abandonul adversarei sale din sferturi, Serena Williams, retrasă din cauza unei accidentări. În schimb, Halep s-a calificat după ce a trecut surprinzător de ușor de Ana Ivanovic, sârboaica fiind fără replică în cele două seturi, cu toate că la un moment dat a conduscu 2-0. Halep declara după meci că a fost cu atât mai motivată să se răzbune pe Ivanovic, după meciul pierdut din Fed Cup, când sârboaica, la finalul partidei, le-a făcut semn fanilor din tribunele de la Arenele BNR că e momentul să tacă.

Partida cu Kvitova a fost câștigată de Halep tot în trei seturi, însă a fost și cel mai lung dintre cele disputate de Halep la Madrid Open. Românca a avut nevoie de mai bine de două ore și jumătate pentru a o învinge pe cehoaica. A fost a doua întâlnire a celor două, după ce românca se impunea anul trecut în finala de la New Haven.

Rezultatele Simonei Halep la Madrid: turul 1 – Julia Goerges (Germania, 99 WTA) 6-2, 6-0; turul 2 – Lara Arruabarrena (Spania, 145 WTA) 6-4, 6-4; turul 3 – Sabine Lisicki (Germania, 15 WTA) 5-7, 6-3, 6-2; sferturi – Ana Ivanovic (Serbia, 12 WTA) 6-2, 6-2; semifinale – Petra Kvitova (Cehia, 6 WTA) 6-7(4), 6-3, 6-2); MariaȘarapova (Rusia, 9 WTA) 6-1, 2-6, 3-6.

Halep, tot mai aproape de Roland-Garros

Simona Halep declara încă de la începutul anului, după performanța reușită la Australian Open, când a ajuns în sferturi, că principalul ei obiectiv este să câștige turneul de mare șlem Roland-Garros. Este considerat poate cel mai prestigios dintre cele 4 turnee de mare șlem și este giuvaierul căreia îi lipsește Simonei Halep pentru a fi încoronată drept cea mai bună jucătoare de tenis din istoria României. Mentorul ei, Virginia Ruzici reușea să câștige turneul francez în 1978.

Evoluția Simonei Halep de până acum arată că nu este un obiectiv imposibil, românca fiind într-o creștere continuă de formă. Halep a reușit, într-un an de zile, să câștige primele sale 7 turnee WTA, adunând, treptat, titluri de la cea mai joasă categorie, Internațional (ultimul eșalon din circuitul profesionist), până la titluri Premier.

În aceste condiții calificarea în finala unui turneu de categorie Premier Mandatory, ceea ce înseamnă că Halep a ridicat din nou ștacheta, a fost exact etapa de care avea nevoie românca înainte de turneul de mare șlem de la Paris, din perioada 26 mai – 2 iunie. Însă până la Roland-Garros Halep mai are turneul de la Roma, de categorie Premier Five, acolo unde va juca săptămâna aceasta și ar putea întâmpina din nou adversare puternice, precum Petra Kvitova, înainte de actul final.

Turneele câștigate de Halep: Nurnberg, ‘s-Hertogenbosch, Budapesta (categorie WTA Internațional), New Haven, Moscova (WTA Premier), Sofia (Turneul Campioanelor – WTA Internațional) – toate în 2013; Doha (WTA Premier Five) – 2014.

Citeste si...
Primele gadgeturi de la Amazon ar putea fi lansate abia la toamnă