Simona Halep (locul 3 WTA) a învins-o duminică pe Karolina Pliskova (locul 5 WTA), în trei seturi, 6-4, 5-7, 6-4, în cel de-al treila meci al duelului Cehia-România din Fed Cup. Scorul general a ajuns 2-1 pentru România.

Potrivit news.ro, Halep a câştigat întâlnirea de cinci stele din această fază a Cupei Federaţiei, în care s-au înfruntat două dintre jucătoarele cele mai bune din lume. A fost o partidă de o calitate ridicată, între serviciul tare al sportivei cehe şi returul bun al româncei, între forţă şi mobilitate, între calmul Karolinei Pliskova şi temperamentul vulcanic al Simonei Halep. Totuşi, deşi este mai scundă cu 18 centimetri, Simona Halep nu a servit mai prejos decât rivala ei, cel puţin în prima parte a meciului. Halep a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă şi Mihaela Buzărnescu, sâmbătă, cu Pliskova. A returnat lung, nu a respins serviciile bubuite ale jucătoarei cehe, a măcinat reverul acesteia cu mingi cu profunzime şi amplitudine. Românca a alergat mult, ca în perioada de formă maximă, de anul trecut, semn că problemele la spate sunt o amintire, a reuşit puncte din poziţii imposibile, şi cu reverul în lung de linie şi cu lovitura de dreapta în diagonală, lovituri care i-au amuţit pe fanii cehi din tribune şi i-au ridicat în picioare pe cei români. Partea negativă în jocul Simonei Halep rămâne scăderea concentrării în momentele cheie, tratarea cu superficialitate şi fără inspiraţie a unor lovituri ce par uşoare la prima vedere.

Aflată într-o formă foarte bună, Pliskova şi-a văzut mai departe de planul ei de joc, de loviturile ei în forţă, mai ales cu dreapta, cu care a deschis unghiurile, de venirile ei la fileu, cu eficienţă de cele mai multe ori, a continuat să lupte, să se agaţe de orice oportunitate şi s-a menţinut în joc.

Meciul a început cu un set echilibrat, câştigat de Halep, a continuat cu unul mai intens, dramatic, cu schimburi mai lungi, controlat de Pliskova, şi s-a încheiat cu „sprintul” final al Simonei, jucătoarea mai bună, mai mobilă, mai precisă şi mai pregătită fizic, duminică.

Pliskova şi Halep şi-au pierdut serviciul în primele două ghemuri ale jocului, apoi au mers cap la cap până la 4-4, când românca a reuşit un nou break. Dacă la fotbal se spune că scorul de 2-0 este cel mai periculos, la Simona Halep este cel de 40-0 când serveşte pentru set. Aşa a fost sâmbătă, cu Katerina Siniakova, la 5-2, aşa a fost acum, cu Pliskova, la 5-4. Din fericire, de data aceasta, ea a luat setul, cu 6-5, după ce a fructificat a cincea minge avută şi după 45 de minute de joc.

Citeste si...  Halep revine în forţă după abandonul de la Washington. Şi-a aflat adversara de la Rogers Cup

În setul al doilea, Pliskova a reuşit un break al 0, la scorul de 2-1, apoi Halep a revenit de la 40-15 pe serviciul adversarei şi a avut două mingi de rebreak, ratate amândouă. La una dintre ele, mingea lovită puternic de Pliskova a lovit banda fileului şi a căzut în terenul Simonei Halep, într-o poziţie de neajuns. Halep nu a dezarmat şi a reuşit break-ul după ce Pliskova a avut minge de 5-2. Din nefericire, nu l-a consolidat şi Pliskova a răspuns cu rebreak, servind pentru egalitate la seturi. Jucătoarea română a reuşit însă un nou rebreak şi spoi a egalat la 5. Sportiva din Constanţa părea pe val şi a avut trei mingi de break la 5-5, dar le-a ratat pe toate şi Pliskova a luat din nou conducerea. Halep a ratat din nou o minge uşoară, de 6-6, apoi încă două şi setul a trecut pe tabelă în dreptul jucătoarei cehe, cu 7-5, după o oră şi 51 de minute de la start.

Decisivul a început cu câte un break de fiecare parte, la fel ca setul I, apoi, la 2-2, jucătoarea din România s-a impus încă o dată pe serviciul adversarei. A urmat prima desprindere a Simnei Halep la două ghemuri diferenţă, cu excepţia celei din finalul setului de început. Cu un alt break, Halep a făcut 5-2, servind pentru meci. Din nefericire, ea nu a reuşit să închidă partida, iar Pliskova a acceptat invitaţia de a reveni în meci. În ghemul următoar, Halep a avut o minge de meci, pe serviciul advers, a ratat-o şi scorul s-a strâns 5-4. Dar Simona Halep a servit şi jucat atent în următorul ghem, punând capăt meicului, cu 6-4, după două ore şi 37 de minute de joc.

În ultimul meci de simplu se vor afla faţă în faţă Mihaela Buzărnescu şi Katerina Siniakova. Meciul de dublu va opune perechile Irina Begu/Monica Niculescu – Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova.

Câştigătoarea din duelul România-Cehia va întâlni în semifinalele Fed Cup echipa Franţei.

Lotul echipei României de Fed Cup pentru întâlnirea de la sfârşitul săptămânii este format din jucătoarele Simona Halep (numărul 3 WTA), Mihaela Buzărnescu (29 WTA), Irina Camelia Begu (75 WTA), Ana Bogdan (105 WTA) şi Monica Niculescu (106 WTA).

Din echipa Cehiei fac parte jucătoarele Karolina Pliskova (5 WTA), Katerina Siniakova (nr. 1 în clasamentul de dublu WTA), Barbora Krejcikova (nr. 2 în clasamentul de dublu WTA) şi Marketa Vondrousova (nr. 72 WTA).

Cehia a câştigat ambele meciuri jucate cu România până acum în Fed Cup, în 1980 în Berlinul de Vest, cu 2-1, în sferturile Grupei Mondiale, şi în 2016, la Cluj-Napoca, scor 3-2, în primul tur al Grupei Mondiale.