Ministrul Culturii a anunţat că va reîncepe negocierile pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”. Laurenţiu Romaşcanu a anunţat, la Realitatea Tv, că Guvernul va cere un preţ mai mic faţă de cel negociat.

Reamintim că, anul trecut, Guvernul României a eşuat în încercarea de a aduna cele 11 milioane de euro pentru a cumpăra lucrarea lui Constantin Brâncuşi. Executivul promisese că va da el, din visteria statului, 5 milioane de euro, iar restul de 6 trebuiau strânşi prin colectă publică. Dar cum planul a eşuat, opera a rămas în continuare la proprietari. Între timp, Cuminţenia Pământului zace în subsolurile Muzeului de Artă pentru că instituţia nu are bani pentru asigurarea ei şi deci nu o poate expune public.

Astfel, negocierile au fost reluate, după ce proprietarii au fost spus că este prea mică suma de 5 milioane de euro la care evaluaseră opera de artă evualuatorii de la Ministerul Culturii.

”Nu sunt decât nişte faze premergătoare. În discuţia cu moştenitorii am picat de acord să existe o nouă evaluare de experţi, un expert numit de dumnealor, un expert numit de ministerul Culturii, astfel încât să ajungem pe o evaluare finală. La sfârşitul evaluării, statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune”, a declarat Lucian Romaşcanu.

Citeste si...  Primarul General, Gabriela Firea: Masuri in premiera pentru deszapezire in Capitala

Cum se vor înapoia banii deja donaţi

Referitor la banii care s-au strâns deja pentru opera de artă, Romașcanu a adăugat: „Eu îmi doresc ca acei bani să-i folosim. Dacă nu vom vom putea să facem acest lucru, conform Hotărârii de Guvern, ei trebuie rambursaţi. Există nişte costuri legate de rambursarea acestor bani, sunt aceste comisioane bancare. Avem două variante: prima este să facem Ordonanţă de Guvern astfel încât să punem în buget această sumă, fie să aşteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane … Avem, cred soluţii pentru rambursarea tuturor banilor”, a mai spus Romaşcanu.