Politic, Stiri

Guvernul a stabilit când se vor organiza alegerile prezidenţiale

 La noul scrutin nu vor mai exista secţii de votare speciale

alegeri noiembrie

Premierul Victor Ponta a anunțat joi, în ședința de guvern, că Executivul va adopta o hotărâre care va stabili că primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 2 noiembrie iar cel de-al doilea tur – pe 16 noiembrie.

„E (pe ordinea de zi – n.r.) și hotărârea de guvern cu data (alegerilor prezidențiale – n.r.): 2 noiembrie, 16 noiembrie – alegerile prezidențiale”, a spus prim-ministrul.

Premierul a adăugat că joi va fi discutată și Ordonanța de urgență privind modificarea legii pentru alegerea președintelui României.

Proiectul de ordonanţă prevede desfiinţarea secţiilor de votare speciale. Potrivit proiectului, cei care nu se află în localitatea de domiciliu ar putea vota în orice secţie. Candidaţii independenţi ar putea avea observatori în secţiile de vot.

„Să explicaţi ce adoptăm azi legat de alegerile prezidenţiale, că sunt doar propuneri ale Autorităţii Electorale Permanente de bună organizare a alegerilor prezidenţiale”, i-a spus Ponta ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

Ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României este iniţiată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Prin proiectul de OUG, discutat joi în Guvern, se prevede ca odată cu desfiinţarea secţiilor de votare speciale să fie reglementată posibilitatea exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare, în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.

Guvernul ar urma, prin OUG de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, să majoreze termenul de stabilire, de către Guvern, a datei alegerilor, de la 45 de zile, la 60 zile înainte de ziua votării, în vederea îndeplinirii eficiente a procedurilor electorale prevăzute de lege.

Dispoziţiile actuale ale Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevăd organizarea secţiilor de votare speciale, de regulă în gări, autogări şi aerogări, precum şi campusuri universitate.

“Din practica anterioară a organizării alegerilor s-a constatat că au fost situaţii în care câteva sute de secţii de votare din localităţile mari şi din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar în alte câteva mii de astfel de secţii, constituite în localităţile mici, rurale, fluxul alegătorilor a fost deosebit de redus”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.

Executivul justifică eliminarea din lege a secţiilor de votare speciale invocând imposibilitatea estimării numărului de alegători care se vor prezenta la vot, fapt care determină la rândul său dificultăţi în estimarea corectă a numărului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecărei secţii de votare speciale.

 

 

blank