Actualitate, Featured

Guvernul spune că are mai puține victime din pricina coronavirus decât alte țări

Mi se pare odios să aud un guvern care se laudă că are mai puţini morţi decât altele. În fond, noi făceam 50 de teste pe zi când trebuia să facem 100, apoi am făcut 100 când trebuia să facem 200, iar acum facem aproape 2.000 când ar trebui să facem 4.000. Evident că nu ştim câţi asimptomatici au purtat ori mai poartă coronavirus.

Cine ştie?! S-ar prea putea să aflăm mâine-poimâine că mujdeiul de usturoi a neutralizat, la noi, o parte din virulenţa SARS-CoV 2. Ce o să spună politrucul Orban? Că el a recomandat poporului usturoi în urmă cu mii de ani?

Cei din Suceava strigă disperaţi către Guvern să cumpere teste rapide pentru judeţ ca să afle câţi asimptomatici sunt liberi fără să ştie că, poate, sunt transmiţători.

Orban s-a făcut de râsul specialiştilor declarând că testele rapide de coronavirus nu au nicio valoare. Da, nu au valoare directă pentru diagnosticare, dar au pentru înţelegerea statistică a mărimii masei umane care ar trebui testată pentru diagnosticare. Una e să ştii că ai de comandat 10.000 de teste, alta e să ştii că ai de comandat sute de mii. Una e să le comanzi cât încă sunt ieftine, alta e să le cumperi după ce se vor fi scumpit. Mai daţi-le dracului de interese electoraliste, că se prăpădeşte ţara sub voi, domnilor politruci!

Noi am ajuns la 2.000 de cazuri confirmate luni, 30 martie, dar am fi ajuns luni, 23 martie, probabil, dacă am fi făcut testări pe scară mai largă. O săptămână… şapte zile în care SARS-CoV 2 şi-a făcut mendrele. Las’ că acum două-trei săptămâni politrucii de la Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să înceapă instruirea personalului din ţară care va avea de făcut teste şi teste rapide.

E o diferenţă în vieţi omeneşti să alergi după SARS-CoV 2 la două săptămâni în urma lui ori doar la câteva zile. Doamne, cât de ruptă e gândirea politrucului de realităţi!

Italia a atins vârful graficului de infectări la 100.000 de cazuri confirmate, cu o rată de mortalitate de 10 la sută. O rată mult peste media globală. Acolo, autorităţile n-au fost la două săptămâni în urma SARS-CoV 2, ci la trei săptămâni. Nu au folosit teste rapide la timp şi sistemul medical a fost repede copleşit.

Dacă în Italia graficul urcător al infecţiilor a fost oficial înregistrat abia în 20 februarie, iar noi am înregistrat primul caz în 26 februarie, ar fi de aşteptat ca peste şase zile să atingem şi noi vârful (primul vârf, poate, în orice caz cel mai mare)? Nu e sigur. La noi, curba graficului e mai aplatizată, ceea ce face ca vârful major să apară mai lent. Iar o curbă aplatizată ar avea mai puţini morţi din pricina coronavirus.

Pe 31 martie, premierul Italiei a atacat dur liderii UE, care au tendinţa să revină la vechile lor reguli ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat în lume în ultima vreme.

 

blank