Conducerea Parlamentului a decis o regie specială pentru şedinţa de sâmbătă, zi în care se votează învestirea guvernului Orban III. După ora 12, a început votul în plen, iar acesta va dura mai mult decât în mod obișnuit, până la ora 17. Premierul desemnat și-a transmis un discurs de două pagini prin e-mail, jurnaliştii nu au acces la şedinţa de sâmbătă.

UPDATE 16.20 Ultimele date disponibile dau aproape sigură trecerea Guvernului Orban 3, în condițiile în care PSD a transmis mesajul că votează noul Executiv, iar numărul total de voturi exprimate se apropie de 300, mai precis 295.

UPDATE 13.20. A fost obținut cvorumul necesar pentru votul de azi. S-au înregistrat 240 de voturi, peste numărul necesar de 233 de voturi, potrivit Digi24. S-au mobilizat pentru vot tocmai social-democrații, cei care au demis Executivul liberal prin moțiune de cenzură. Liberalii s-au prezentat în număr mic la vot, date fiind condițiile de izolare în care se află mulți dintre ei.

UPDATE 12.20. Premierul Ludovic Orban și-a transmis în formă scrisă discursul către parlamentari. Discursul are 2 pagini și vine în completarea unui program de guvernare făcut pe repede-înainte vineri seara.

„România traversează o perioadă dificilă de provocări economice și sociale care reclamă învestirea urgentă a unui Guvern cu puteri depline pentru a trece țara cu bine printr-o criză internațională severă, generată de pandemia globală de Coronavirus”, a transmis premierul Orban în mesajul său.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat sâmbătă că votul PSD pro-Guvern este justificat de faptul că instituțiile statului și specialiștii care se luptă cu epidemia de coronavirus au nevoie de stabilitate și măsuri rapide.

Ciolacu acuză totuși „jocul președintelui și al Partidului National Liberal”, și califică guvernarea PNL ca „iresponsabilă”.


Votul la audieri s-a făcut prin teleconferință / Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

UPDATE. Audierile miniștrilor au avut loc, sâmbătă dimineața, prin teleconferință sau chiar telefonic. Dintre cei 16 miniștri audiați, 7 au primit un aviz negativ.

Printre cei care au primit AVIZ NEGATIV se numără ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul de Finanțe, dar și ministrul Sănătății, Victor Costache.

Parlamentarii UDMR vor vota Guvernul Orban, declară pentru Mediafax Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, avem nevoie de un Executiv cu atribuţii depline, nu interimar.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că, din păcate, nu s-a schimbat nimic într-o lună de zile de când a picat Guvernul Orban, fiind vorba despre acelaşi Guvern, cu acelaşi program de guvernare, cu aceiaşi miniştri.

Orice ales trebuie să se ridice în această zi la statutul de om de stat şi să vină, indiferent de riscul la care se expune, să îţi facă datoria faţă de cetăţenii României” – Eugen Tomac, PMP

Liderul PMP Eugen Tomac face un apel la responsabilitate către parlamentari să fie prezenţi şi să voteze învestirea cabinetului Orban, indiferent de riscul la care se expun, deoarece România trece printr-o criză şi are nevoie de un guvern funcţional.

Citeste si...
China susține că are de trei ori mai multe cazuri importate, comparativ cu cele interne

„Consider că pentru fiecare ales este o datorie uriaşă faţă de ţară să se prezinte în această zi la vot, să dea un vot de învestire pentru guvern. Nu este un vot pentru PNL sau pentru Ludovic Orban, este un vot pentru interesul naţional al României. Orice ales trebuie să se ridice în această zi la statutul de om de stat şi să vină, indiferent de riscul la care se expune, să îţi facă datoria faţă de cetăţenii României. A fi ales nu este un moft, este o onoare. În momente de criză de gradul zero, cum este cea cu care ne aflăm acum, care poate fi comparată cu o criză de război, parlamentarii trebuie să îşi facă datoria”, a declarat Eugen Tomac, pentru MEDIAFAX.

Liderul PMP a adăugat că aproape toţi parlamentarii formaţiunii vor fi prezenţi şi vot vota pentru învestirea Guvernului Orban.

Știrea inițială:

Astfel, accesul parlamentarilor se va face pe la intrarea S1, urmând un traseu dezinfectat, prestabilit şi marcat vizibil. Începând cu ora 8.00 se vor efectua teste pentru depistare coronavirus( COVID-19) în sala I. Gheorghe Duca, nivel P1.

Între 09.00 – 11.00 va avea loc audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de ministru- sala Comisiei juridice (Mihai Viteazu, nivel P1), iar de la ora 11.00 va începe şedinţă de plen reunit cu vot, potrivit programului aprobat vineri de membrii birourilor permanente reunite.

Votul cu bile se va desfăşura în sala Barbu Catargiu(sala Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor), nivel P1 după următoarea procedură:

prima Cameră la vot este Senatul României
se vor organiza grupuri de aprox. 20 de persoane care vor vota în decurs de 15 minute. Pentru respectarea normelor de prevenire şi limitare a virusului, accesul in sala de vot se va efectua individual.
în sala de vot vor fi prezenţi permanent chestorul care înmânează bilele şi secretarul care consemnează prezenţa parlamentarilor la vot
pentru a putea fi respectată programarea făcută pentru vot parlamentarii sunt rugaţi să fie prezenţi la punctul de testare (sala I.Ghe.Duca, nivel P1) cu 30 de minute înaninte de momentul votării efective.
De asemenea, va fi modificat regulamentul ședinței comune astfel încât pe viitor, în situații excepționale, să se poată vota online, securizat. Jurnaliştii nu au acces la şedinţa de sâmbătă.

Premierul desemnat Ludovic Orban și miniștrii testați nu sunt infectați cu COVID-19, conform rezultatelor.

Premierul Ludovic Orban, care acum se află în autoizolare, a fost testat în cursul zilei de vineri, 13 martie, pentru noul coronavirus (COVID-19), iar rezultatul este negativ, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică, vineri seara.

Membrii Guvernului și premierul au fost testați și s-au autoizolat după ce au intrat în contact cu senatorul Vergil Chițac, primul politician român confirmat pozitiv cu noul coronavirus.