În ședința de guvern programată pentru ora 17, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va prezenta un memorandum privind Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Este o primă discuție despre desființarea Secției, însă o decizie va fi luată după 10 decembrie. De asemenea, vineri, Cabinetul Orban va stabili dacă își asumă răspunderea pentru a abroga ordonanța de urgență emisă de guvernul PSD care ar bloca transportul judeţean gratuit pentru elevi.

Executivul va decide, la şedinţa de vineri, asupra asumării răspunderii pentru abrogarea ordonanţei de urgenţă 51/2019 emisă de PSD care scoate transportul public judeţean din sfera serviciilor publice, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan.

„Elevii care fac naveta la şcoală trebuie să aibă la dispoziţie transport public, ca să circule în siguranţă, nu să-şi rişte viaţa făcând autostopul. Nu putem să cerem performanţă copiilor, dacă nu le oferim siguranţă şi condiţii decente în care să înveţe”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Pe ordinea de zi a şedinţei de vineri este înscris un memorandum cu tema „Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ – n.r.) şi propuneri”, realizat de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu. Conform documentului, ministerul Justiției propune „desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a secției”.

Citeste si...
Guvernul a dat unda verde proiectului de desfiinţare a Sectiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

Guvernul Orban şi-ar putea asuma, la începutul anului viitor, răspunderea pentru desfiinţarea Secției Speciale. Executivul aşteaptă finalizarea alegerile în cadrul CSM şi va lua o decizie după 10 decembrie în legătură cu Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie.

Tot în ședința de astăzi, va fi aprobată legea care abilitează guvernul să emită ordonanțe în perioada vacanței parlamentare.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va adopta vineri un proiect pentru a intra în calendarul de angajare a răspunderii privind modificarea Legilor Justiţiei şi a OUG 114.

Ludovic Orban, noi discuții cu președintele Klaus Iohannis
Înaintea ședinței de guvern, vineri dimineață, premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au fost chemați la Palatul Cotroceni pentru o nouă discuție cu președintele Klaus Iohannis.

Discuţiile vizează o analiză a situaţiei ministerelor la o lună de la învestirea Guvernului.

Joi, 5 decembrie, premierul Ludovic Orban a analizat împreună cu Klaus Iohannis activitatea Ministerului Muncii, al Mediului şi al Ministerul Tineretului şi Sportului.

Şeful Executivului a susţinut că este normal să existe dialog permanent între Guvern şi Preşedinţie.