Economic, Stiri

Guvernul merge înainte cu închiderea minelor din Valea Jiului

Guvernul va aloca în acest an un ajutor de stat în valoare de 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro) pentu închiderea minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA Petroşani.

directorul_societatii_inchideri_mine_valea_jiului_a_demisionat_14829800

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi ea fost aprobat de Comisia Europeană în 2012, potrivit Mediafax.

Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani deţine şapte unităţi de producţie de cărbune, Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani.

Minele considerate necompetitive din cadrul CNH sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani. Termenul final pentru închiderea acestora este 2018.

Minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni au fost incluse în 2012 într-o nouă companie, denumită Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Deva şi Paroşeni.

Suma totală va fi defalcată pentru huila energetică livrată de minele în proces de închidere definitivă, care vor primi 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente producţiei curente, respectiv pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă, cărora le vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor excepţionale nelegate de producţia curentă, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre a guvernului.

De asemenea, suma de 25,8 milioane de lei va fi utilizată pentru plăţi compensatorii, în timp ce pentru lucrările de închidere a minelor vor fi utilizate 24,3 milioane de lei.

Pentru facilităţi pentru pensionari şi reconversia profesională a angajaţilor nu au fost alocate fonduri, se arată în nota de fundamentare.

Comisia Europeană a autorizat România, în 2012, să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de CNH pentru perioada 2011-2018.

Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale, privind reducerea arieratelor CNH, în noiembrie 2012 a fost înfiinţată Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului Petroşani, care va gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive.

Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri este responsabil pentru monitorizarea nivelului de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state.

blank