Economic, Featured

Guvernul Dancila strange baierile pungii ? Austeritatea bate la usa

Guvernul pregăteşte unele măsuri de austeritate pentru anul 2019, care vor fi incluse în bugetul pe anul 2019. Ceea ce nu ştim însă în acest moment este care va fi necesarul de finanţare pentru deficitul bugetar, dar se pot face unele calcule.

Guvernul pregăteşte unele măsuri prin derogare, la 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie va fi menținută la 1.100 de lei, pentru ca abia de la1 septembrie anul viitor să fie majorată cu 15%, la 1.265 de lei. De la 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari va fi menținut la 640 de lei și va fi majorat cu 10% doar din septembrie 2019, la 704 lei, conform Profit.ro.

Instituţiile publice nu vor acorda bilete de valoare, nici premii, indemnizații de hrană și de vacanță. Începând de la 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice.

Prin excepție, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea a maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după 1 ianuarie 2019, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

În primul trimestru al anului viitor, va fi inițiată o evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici pentru anul 2018. Va fi interzisă în continuare cumpărarea ori închirierea de mașini și mobilier, cu puține excepții. Se poate spune că este un fel de mică austeritate.

Guvernul face ce a promis Comisiei Europene
Care este semnificaţia acestor măsuri guvernamentale? Sorin Dinu, analist economic, aminteşte că Guvernul a răspuns la recomandarea Consiliului UE, privind oprirea creşterilor salariilor bugetarilor şi a pensiilor, prin scrisoarea ministrului Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici.

Acesta a anunţat Bruxelles-ul că îngheaţă salariile, lucru pe care nu l-a recunoscut în ţară. În noiembrie, a fost primit un anunţ bruxellez privind o ajustare structurală de 1% pe care România va fi obligată să o facă, de anul viitor, care va fi aprobată la Consiliul UE din această lună.

„În acest context, Guvernul trebuie să facă economii. Acestea sunt economiile pe care le-a găsit. Plus faptul că vor avea totuşi o problemă de finanţare”, a spus „României libere“ Dinu.

Cât de mare va fi această problemă de finanţare anul viitor? „Încă nu ştim cât de mare va fi. Cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi, nevoile de finanţare sunt de 2,5 ori mai mari în ultimul trimestru al anului. Anul acesta, nevoile de finanţare sunt de 16,6 miliarde de lei pe nouă luni“, a explicat expertul.

Cifre
„Anul trecut, pe luna decembrie, au fost de aproape 17 miliarde de lei deficit, iar pe noiembrie 2017 de încă vreo patru. Deci, încă peste 20 de miliarde de lei. 40 de miliarde de lei în total, deficit care trebuie finanţat“, a detaliat Sorin Dinu.

„Guvernul trebuie să facă economii. Acestea sunt economiile pe care le-a găsit. Plus faptul că vor avea totuşi o problemă de finanţare.“ – Sorin Dinu, analist economic

„Plus că de anul viitor sunt de dat vreo 25 de miliarde de lei, numai pe plan intern. Este presiune mare pe venituri. Veniturile fiscale nu au crescut mult anul acesta, deşi PIB-ul a crescut. Anul viitor, salariile bugetarilor ar trebui să crească din nou cu 25%“, a adăugat Dinu.

„Aşteptăm să vedem şi bugetul pe anul 2019. Oricum, aceste restrângeri par a fi mai curând nişte paliative, pentru că pe septembrie 2019 vor apărea 8 miliarde de lei în plus la cheltuieli. Poziţionate strategic, în prag de alegeri“, explică analistul economic.

„Execuţia bugetară pe 10 luni din anul 2018 spune că în octombrie România a avut un deficit bugetar de 4 miliarde de lei, în timp ce acum un an a avut un excedent de 158 de milioane de lei. Ultimul trimestru al anului are, de obicei, un deficit de 2,5 ori mai mare decât primele nouă luni, adică primele trei trimestre. Anul trecut, pe primele şase luni, a fost un deficit de 4,6 miliarde de lei“, a spus Sorin Dinu RL.

„Anul acesta, pe 10 luni”, a continuat acesta, „deficitul este oricum de trei mai mare decât anul trecut. Întrebarea este cât de mare va fi deficitul bugetar pe ultimul trimestru, pentru că sunt deja 4 miliarde de lei în luna octombrie. La socotelile cu de 2,5 ori mai mare pe ultimul trimestru, comparativ cu primele trei trimestre ale anului, s-ar mai adăuga vreo 40 de miliarde de lei”.

4 miliarde de lei a fost deficitul bugetar pe luna octombrie, faţă de octombrie 2017, când eram pe excedent.

Aşadar, ajungem la un total de peste 50 de miliarde de lei, adică peste 10 miliarde de euro, adică mai mult de 4% din PIB. „Să vedem cum se poate finanţa acest deficit. Nu arată prea bine. Problema României este şi pe pieţele externe. Depindem mult de cererea externă”, a explicat Dinu.

Se schimbă conducerea BNR
„Depinde de modul cum va reuşi Cabinetul Dăncilă să finanţeze acest deficit. Pe intern, cu ajutorul BNR, probabil că vor finanţa, cu toate costurile ulterioare”, crede specialistul.

Semnificaţia este, conform analistului, că anul viitor se schimbă Consiliul de Administraţie al BNR, pentru că i se termină mandatul, iar actuala administraţie BNR susţine politica Guvernului.

„Probabil vor să-şi conserve poziţia. Guvernul îşi face un cash-flow pentru anul viitor, astfel încât maximul de sarcină să fie pe ultimul trimestru al anului 2019, în prag de alegeri prezidenţiale”, a detaliat Sorin Dinu.

Vom afla mai clar cum stăm la finalul lunii ianuarie
Din păcate, mai bine vom şti cum stăm prin luna ianuarie. Pe la sfârşitul lui decembrie, ar trebui să avem execuţia bugetară pe luna noiembrie şi mai apoi, pe 23 ianuarie 2019, pe tot anul 2018. De-abia atunci vom şti mai bine cum a încheiat anul Executivul şi care sunt problemele.

Totuşi, ce va fi anul viitor? „Anul viitor, deficitul iar va fi mai mare, cam 3,6% din PIB, creşterea economică va fi mai mică, estimată la 4% din PIB, deci va fi presiune mai mare pe venituri şi cheltuielile mari rămân, în timp ce veniturile scad. Banii de la companiile de stat au fost luaţi, nu prea vor mai avea de unde, iar atunci vor fi obligaţi să găsească alte surse”, spune Sorin Dinu.

„Rateuri Guvernul a mai dat şi luna aceasta la împrumuturi. Dobânzile vor creşte oricum. Este prematur să ne pronunţăm. Aşteptăm să dea Legea bugetului, dar este cam târziu. E începutul lunii decembrie şi ei încă nu au făcut bugetul”, a declarat „României libere“Sorin  Dinu  Analist Politic.

blank