Featured, Politic

Guvernul Dăncilă II, ședință pe tema rectificării bugetare

Guvernul Dăncilă II, ședință pe tema rectificării bugetare cea de a doua rectificare a bugetului pentru anul 2018 a fost aprobată în şedinţa de vineri a Guvernului, transmite Realitatea TV.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a prezentat, după şedinţa de guvern, elementele principale ale rectificării de buget, vorbind de o creştere a cheltuielilor cu investiţiile cu 40% faţă de ce s-a realizat anul trecut (!).

Teodorovici a explicat că sunt două motive care au dus la suplimentarea cu 1 miliard de lei la plata dobânzilor aferente împrumuturilor: ar fi vorba, pe de o parte, de fluctuaţiile de dobânzi de pe pieţele internaţionale, care nu putea fi previzionate, şi, în al doilea rând, de faptul că un PIB mai mare decât cel estimat iniţiat a influenţat şi partea de finanţare şi de costuri aferente finanţării deficitului.

Guvernul Dăncilă a fost criticat mai ales pentru tăierea masivă a investiţiilor. Conform execuției bugetare la 9 luni, cheltuielile cu investiţiile sunt la 39% din ceea ce a fost planificat pentru întreg anul.

În aceste condiţii, întrebarea este dacă 2018 va fi „un an al investiţiilor”, aşa cum a promis guvernul. Gelu Diaconu, fostul președinte al ANAF, a arătat că guvernul PSD a înregistrat o diferență de 5,2 miliarde euro între veniturile bugetare pe care a fost construit bugetul acestui an și veniturile reale. întreabă analiștii.

În cadrul şedinţei de guvern, premierul Viorica Dăncilă, a reluat ideea că această rectificare bugetară va fi una pozitivă, în ciuda criticilor venite din partea economiştilor.

„Discutăm astăzi cea de a doua rectificare a bugetului pentru 2018. Este o rectificare bugetară pozitivă, care are ca principal obiectiv încadrarea în ţinta de deficit de 2,97% din Produsul Intern Brut şi asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor şi programelor guvernamentale şi pentru buna funcţionare a instituţiilor publice”, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit şefei Executivului, vor fi asiguraţi banii necesari pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a alocaţiilor de stat pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.

„În acest sens, alocăm suplimentar Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale aproximativ 787 de milioane de lei”, a arătat Dăncilă.

Tăieri masive de la Transporturi şi Educaţie

Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetării şi Ministerul Educaţiei Naţionale sunt instituţiile care pierd cei mai mulţi bani în urma celei de-a doua rectificări bugetare din acest an.

Ministerul Transporturilor pierde 1,16 miliarde de lei. În timp ce ministerele Cercetării, Educaţiei şi Culturii pierd fiecare aproximativ 200 de milioane de de lei.

Tăierile de fonduri au fost făcute având în vedere gradul de execuţie a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanţate din fonduri europene.

Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an a fost construit cu pe un deficit de 2,97% din PIB. Finanțele se bazează anul acesta pe un produs intern brut de 949,6 miliarde.

Ce este cu adevărat îngrijorător în proiectul de rectificare bugetară este că veniturile anunţate acum de Guvern sunt de 271 miliarde lei, în scădere semnificativă de la 295 miliarde în estimarea anterioară!

„Rectificarea bugetară e oglinda dezastrului economic. În ultima lună din an Guvernul are nevoie de 1 miliard de lei doar pentru plata dobânzilor. S-au împrumut atât de mult și de scump… În același timp, 600 de milioane de lei se vor duce la contribuția către bugetul UE. Era să ne facem de râs. Dacă nu se făcea rectificarea, trecea anul și nu ne plăteam contribuția, chiar acum când preluam președinția Consiliului UE”, a declarat Florin Cîțu la Realitatea TV.

Potrivit economistului, Guvernul arată că în acest an veniturile vor fi mai mici cu 17 miliarde lei decât a estimat când a construit bugetul.

„La începutul anului am spus că bugetul e supradimensionat cu 8 miliarde. Vedem că situația e mult mai gravă. Au construit un buget cu 17 miliarde de lei în plus. De aici vedeți și tăierile. La investiții sunt tăieri de 20 miliarde lei”, a explicat Florin Cîțu.

Rectificarea bugetară.Se taie de la Educație, Cercetare și Transporturi și se dă la Muncă și Finanțe
Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat într-o intervenție telefonică la Realitatea TV că rectificarea bugetară va fi una pozitivă și nu negativă. Mai mult, ANAF a depășit planul pe 2018, iar de la anul lucrurile vor merge mult mai bine.

blank