Deputatul Gabriel Vlase, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru a prelua conducerea Serviciului de Informaţii Externe, este un apropiat al Grupului de la Bacău, format din politicieni şi oameni de afaceri, care a pus pe butuci rafinăria RAFO Oneşti. Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov şi Dumitru Sechelariu sunt doar trei dintre numele controversate din această grupare.

Propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru preluarea funcţiei de director al SIE, Gabriel Vlase a fost avizat favorabil luni în Comisia de control a SIE. Iniţial, audierea trebuia să aibă loc joia trecută, însă a fost amânată pentru data de 2 iulie, de la ora 11.30. 

”Sper să treacă de comisie,” a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea, întrebat dacă îl va susţine pe Vlase pentru conducere SIE.

”Au fost câteva întrebări procedurale, întrebări specifice care au un singur tip de răspuns,” a declarat preşedintele Comisiei de control al SIE, Mihai Weber, la finalul şedinţei. ”Domnul Vlase a răspuns corespunzător la aceste întrebări, după care a avut de răspuns la multe întrebări care vizau abilităţile domniei sale, capacitatea de a face faţă condiţiilor de stres, capacitatea de analiză sinteză. Răspunsurile au fost mulţumitoare, drept pentru care domnul Vlase a obţinut AVIZ FAVORABIL şi propunerea este ca plenul comun al celor două Camere să facă numirea respectivă.”

”Vom avea după instalare foarte multe discuţii aplicate, vizavi de situaţiile care sunt sau pot apărea şi care pot fi îmbunătăţite,” a declarat Gabriel Vlase după audieri, mulţumind colegilor pentru avizul favorabil.” El a refuzat să comenteze poziţiile lui Dragnea şi Tăriceanu relativ la nominalizarea sa. ”Nu am convins pe nimeni. Fiecare s-a convins singur,” a explicat Vlase. 

Absolvent al Colegiului Naţional de Informaţii al SRI în 2006 şi cu un doctorat în ştiinţe militare la Academia Naţională de Informaţii, Gabriel Vlase este cunoscut ca apropiat al grupării de oameni de afaceri şi politicieni din Bacău care a devalizat RAFO Oneşti, provocând un prejudiciu de 24 de milioane de lei. Naşul său este CORNELIU IACOBOV, care a ispăşit 4 ani şi jumătate de închisoare din cei şapte primiţi ca pedeapsă pentru delapidare şi spălare de bani în Dosarul RAFO. Într-un interviu la ieşirea din puşcărie, Iacobov s-a plâns că a fost victima răfuielii politice a lui Traian Băsescu cu Adrian Năstase şi apropiaţii acestuia şi a promis că va apela la toate forurile europene pentru a i se face dreptate, dar nu a concretizat nimic din aceste ameninţări.

”Băsescu tot cerea public, arestaţi-l pe Iacobov. Şi ALINA BICA, o femeie oportunistă care a înţeles momentul că am pierdut alegerile, i-a făcut pe plac lui Băsescu,” a povestit Iacobov în interviul pentru evz.ro. ”Cu toate acestea, eu am fost achitat la toate cele trei capete de acuzare. Deci Alina Bica a pierdut. (…) În apel, am ajuns la celebrul judecător Stan Mustaţă, condamnat acum la 12 ani închisoare. Era preşedinte al Curţii de Apel 2 Bucureşti. El a încercat să impună cum să se judece dosarul meu. Şi aşa, de la achitare, am fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.”

Citeste si...
#Panama_papers: Secretele lui Steinmetz (I)

După gratii, Iacobov a scris cărţi şi analize economice pentru revista Penitenciarului Rahova. ”Românii trebuie să înţeleagă că lumea în care trăim astăzi este o lume a învingătorilor şi nu o lume a învinşilor, să înţeleagă că nimeni nu ne va oferi nimic gratis,” scria el într-o analiză intitulată „Armaghedonul financiar şi economic din Comunitatea Europeană”. ”Supravieţuirea noastră în Comunitatea Europeană depinde numai de noi.”

Numele lui Gabriel Vlase a apărut şi în Dosarul retrocedărilor ilegale a 40.000 de hectare de din judeţul Bacău către Paltin Sturdza. ”În data de 6 august 2012, Adam Ioan, prin intermediul deputatului de Braşov, Niţă Constantin, a organizat o întâlnire la Hotel Bucureşti, la care au participat Paltin Gheorghe Sturdza şi deputatul de Bacău, Vlase Gabriel,” se arată în rechizitoriul procurorilor. ”Deputatul Vlase Gabriel oferă garanţii celor doi inculpaţi că, după data de 11 septembrie 2012, problemele cu justiţia vor fi finalizate.” Până la urmă, insă, Vlase a fost scos din acest dosar.

Preşedintele Klaus Iohannis a surprins pe toată lumea pe 14 iunie, când a transmis, printr-o scrisoare adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, propunerea de numire în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a lui Petru-Gabriel Vlase. „Bună treabă, rea tocmeală ! Soluţia cu Gabriel Vlase desemnat de Preşedintele Iohannis pentru şefia SIE a mulţumit pe toată lumea,” a comentat Traian Băsescu pe Facebook. ”Soluţia rezolvă şi cele trei mari dileme ale momentului, adică : o revocare, o suspendare şi o condamnare.”

Nominalizarea pare să fi fost o surpriză şi pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea. ”Ca să citez un clasic în viaţă: această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări,” a comentat Dragnea. ”O să o citesc până o înţeleg. Poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă şi o să vă comunic.” Nici preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu şi-a ascuns surprinderea: „În primul rând, am fost surprins că, dupã un an şi jumătate în care poziţia asta ar fi trebuit să fie ocupată şi nu a fost ocupată, vine această numire în acest moment. Stau şi mă întreb care este semnificaţia. Nu vreau să fac speculaţii acum, dar nişte întrebări fiţi convinşi cã mi le-am pus. Nişte calcule au fost făcute, că prea e picată (numirea – n.r.) aşa din senin.” 

Petru-Gabriel Vlase este în prezent vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.