Featured, Social

Grupare de traficanți de etnobotanice, anihilată de polițiști din județele Buzău, Galați și Prahova

Răspunsul Poliției după moartea prematură a unui adolescent de 18 ani, răpus de etnobotanice, și după ce numai în ultima săptămînă șapte tineri au ajuns drogați la spitalul din Buzău. Oamenii legii din județele Buzău, Galați și Prahova, sub coordonarea procurorilor DIICOT Buzău au reușit să destructureze o grupare de traficanți de etnobotanice care aprovizionau piața din Buzău și Galați. Șase indivizi au fost reținuți pentru 24 de ore și vor fi prezentați instanței pentru arestare, iar patru sunt cercetați sub control judiciar. Până acum, cinci persoane au fost arestate, una a primit arest la domiciliu și alte patru control judiciar.

Pentru destructurarea rețelelei formate din 16 persoane, 12 buzoieni și 4 gălățeni, polițiștii au descins în 12 locuri din Buzău și în alte trei din Galați. Anchetatorii aveau în vizor 12 indivizi bănuiți că aprovizionează piața cu etnobotanice, iar bănuielile polițiștilor s-au adeverit. La locuințele suspecților, polițiștii au găsit și ridicat 2 cântare electronice, 4 grindere de mărunţit, mai multe plicuri cu materie vegetală şi 60 de grame de substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv, telefoane mobile şi peste 12.000 de lei, care, mai mult ca sigur, provin din vânzarea etnobotanicelor.

Totodată, 4 persoane au fost prinse în flagrant delict, în municipiul Galaţi, în timp ce ar fi oferit spre vânzare un plic conţinând 60 de grame de substanţă susceptibilă a avea efect psihoactiv, contra sumei de 12.000 de lei.

”Din cercetări a reieșit că, în perioada ianuarie – februarie 2018, liderul grupării infracționale, un bărbat, din Buzău, în vârstă de 32 de ani, ar fi achiziţionat substanțele interzise de la persoane din municipiul Galaţi, iniţial în interes personal (pentru consum propriu). Ulterior, produsele ar fi fost porţionate de acesta şi, cu sprijinul altor 3 membri ai grupării, cu vârste cuprinse între 21 și 34 de ani, substanţele cu efect psihoactiv ar fi fost comercializate în municipiul Buzău”, susțin polițiștii.

Suspecții au fost duși la audieri și sunt cercetați acum pentru  constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, precum şi de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive. Faţă de şase persoane a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar alte patru sunt cercetate sub control judiciar.

Până acum, cinci persoane au fost arestate, una a primit arest la domiciliu și alte patru control judiciar.

Arestările în rândul traficanților de droguri ușoare vin după ce la Buzău consumul de etnobotanice a devenit un fenomen de nestăvilit în fața căruia autoritățile par a fi complet paralizate.

În urmă cu două săptămâni, un copil de 18 ani, fire sportivă, inteligent, dintr-o familie bună, care studia la un liceu bine cotat din Buzău, a murit răpus de etnobotanice. Adolescentul era dependent de țigările periculoase. De 4 ani se droga cu ele, iar de asta știa toată lumea: familia, colegii de școală, diriginta, psihologul școlii, Poliția, cei de la Antidrog. Cei apropiați spun că au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-l determina pe Cătălin să renunțe la viciul ucigător, la fel spun și profesorii și cei prin cabinetele cărora adolescentul a trecut în încercarea lui timidă de a renunța la etnobotanice. Dar oare a făcut sistemul tot ce s-a putut pentru a-l salva pe tânărul care visa la o carieră militară și care avea toată viața înainte dacă nu ar fi fost ucis de droguri? Nimic nu mai contează acum pentru mort însă fiecare din șefii instituțiilor care au în sarcină lupta împotriva drogurilor ar trebui să se întrebe dacă nu cumva Cătălin putea fi salvat.

Iar asemenea lui Cătălin mai sunt și alți tineri la Buzău. Săptămâna trecută, 7 tineri și adolescenți, unii de 15 -16 ani, care ar trebui să se preocupe de școală, nicidecum de droguri, au ajuns la spitalul din Buzău, mai mult morți decât vii după ce s-au drogat. Unii cu etnobotanice, alții cu droguri de risc.

Ultimul caz a fost înregistrat vineri, când la spitalul județean Buzău a ajuns un tânăr de 26 de ani, în stare gravă, după ce a consumat heroină pe care, așa cum le-a spus medicilor, a cumpărat-o din spatele unor blocuri din orașul Buzău.

De această dată, toți cei 7 tineri au fost salvați de medici din ghearele drogurilor. Însă și Cătălin a fost salvat de câteva ori înainte de a fi răpus de droguri.

Specialiștii atrag atenția că etnobotanicele, la fel ca și drogurile de risc, produc modificări ireversibile în organismul uman, pe care-l macină până ce clachează.  Așa s-a întâmplat și în cazul lui Cătălin Cojocaru. Din cauza etnobotanicelor pe care le consuma de 4 ani încoace, copilul avea organele distruse.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, se pare că substanțele pe care le vindea gruparea ajunsă acum în vizorul anchetatorilor ar fi similare celor pe care le ar fi consumat tânărul Cătălin Cojocaru, buzoianul de 18 ani care și-a pierdut viața în urmă cu două săptămâni din cauza etnobotanicelor.

blank