Gripa a ucis un galatean  primul deces din acest sezon, în condiţiile în care au fost confirmate 67 de cazuri de gripă. De asemenea, aproape 1,2 milioane de persoane au fost deja vaccinate antigripal cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, conform celor mai recente date, relatează News.ro.

„A fost comunicat primul deces la caz confirmat cu virus gripa, tip A, subtip H3: bărbat în vârstă de 53 de ani, din jud.Galaţi, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinat anti-gripal”, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

De la începutul sezonului au fost confirmate 67 cazuri de gripă: 11 cazuri gripa cu virus AH1, 19 cazuri gripă cu virus AH3, 36 cazuri gripă cu virus A nesubtipat, 1 caz gripă cu virus B.

Citeste si...  ULTIMĂ ORĂ Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, de URGENȚĂ la Guvern după ședința CSAT

Până la data de 30.12.2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Conform unui studiiu făcut public la jumătatea lui decembrie 2018, 52 la sută dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. 45% dintre dintre participanţii la studiu consideră că ar fi necesare mai multe campanii de informare, iar aproape 5% dintre respondenţi au spus că nu ştiau că există vaccinuri împotriva gripei.

În România, în sezonul rece 2017 – 2018, s-au înregistrat 129 de decese din cauza gripei şi peste 1.700 de îmbolnăviri.