Actualitate, Stiri

Greii din dosarul MICROSOFT, aduşi încătuşaţi la ÎCCJ. Cocoş, Pinalti, Niro şi Sandu află dacă vor fi ARESTAŢI

DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, primarul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae au fost aduşi cu duba, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se va judeca propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile în dosarul Microsoft. Cei patru au venit încătuşaţi, doi câte doi: Dorin Cocoş legat de Gabriel Sandu şi Pinalti de Dumitru Nicolae, zis Niro.

microsoft_52805100

DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocoş, fostul şot al Elenei Udrea, a fost reţinut luni seara pentru 24 de ore, după ce a fost audiat o zi întreagă de procurorii DNA. Dorin Cocoş este acuzat de spălare de bani şi trafic de influenţă. Mai exact, afaceristul ar fi fost intermediarul unor sume de bani pentru prelungirea licenţelor Microsoft, care au ajuns la înalţi demnitari. Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 9 milioane de euro şpagă.

Tot luni noaptea a fost reţinut şi primarul municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, cunoscut drept Pinalti. Şi el este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Prin firmele lui Pinalti era distribuită o parte din mită. Totul s-a făcut în schimbul unei sume de peste 4 milioane de euro.

Reţinerea celor doi este o grea lovitură pentru Elena Udrea şi Traian Băsescu. „Cred că nu există o surpriză pentru cetăţenii României să afle că între politicieni şi oamenii de afaceri există tot felul de legături ascunse care înseamnă afaceri care se fac împreună”, a declarat Elena Udrea, preşedintele PMP.  

După 14 ore de audieri, procurorii DNA l-au reţinut şi pe omul de afaceri Dumitru Nicolae, zis Niro.

Şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a fost reţinut pentru 24 de ore. El este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă, pentru că ar fi luat milioane de euro drept mită în perioada în care a fost ministru.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurorii DNA a reieşit că există suspiciunea că „contractul cadru de închiriere de licențe Microsoft, din 15.04.2004, ar fi fost încheiat condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate”.

Potrivit DNA, „contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor egale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat”.

Prin HG nr. 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 – 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la data de 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor.

În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României.

În primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoș Dorin, Gheorghe Ştefan, Sandu Gabriel – ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale și alte persoane. În cadrul acestei întâlniri au fost discutate chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

DOSARUL MICROSOFT. În cursul procedurii de achiziţie, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocoș Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează:

– Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro,
– Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro,
– Dorin Cocoş – 9.000.000 euro.

Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la data de 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare.

Pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocoș Dorin, Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, a fost înființată o firmă, în contul căreia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare. La baza acestei tranzacții a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operațiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro.

Sumele de bani pretinse au ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Ştefan (4.000.000 euro) și Dorin Cocoş (9.000.000 euro).

blank