Negocierile Greciei cu UE, la Bruxelles, au esuat, iar Grecia pare sa fie pe marginea prapastiei si fara scapare de intrarea in faliment.

grecia_87654567_78734100

Astfel, aceasta situatie a determinat un adevarat haos in tara si mai ales interminabile cozi la bancomatele din Atena. Grecii se temeau de vesti proaste si presimteau un eşec al negocierilor de sambata dintre miniştrii de Finanţe ai zonei euro şi atunci au ales sa îşi retraga economiile din bãnci. Unii au intuit cã Eurogrupul nu va accepta ideea organizãrii unui referendum, iar colapsul economic va fi inevitabil.

Cozile la bancomate s-au format după ce, intr-un discurs sustinut vineri noaptea la televiziunea nationala, premierul Alexis Tsipras a declarat că executivului de la Atena i se cere să accepte măsuri de austeritate de nesuportat. Numeroşi cetăţeni greci au stat la cozi sâmbătă pentru a retrage bani de la bancomate, după ce premierul Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum la 5 iulie pe tema propunerilor creditorilor internaţionali, relatează Daily Telegraph în ediţia electronică.

Oameni obişnuiţi s-au aşezat la cozi în faţa băncilor din Grecia, la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, pentru a-şi retrage banii. „Lucrurile sunt incerte. Nu ştim ce ne aşteaptă mâine”, a declarat Lambros Pentas, un funcţionar grec care aştepta la rând.
Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat vineri seară că Grecia va organiza la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor creditorilor săi internaţionali.

Citeste si...  Ce ar fi făcut românii în situaţia grecilor

Alegătorii trebuie să decidă dacă Guvernul trebuie să accepte sau nu condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană.

Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, însă liderii eleni şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI trebuie să ajungă la un acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finanţării. În lipsa fondurilor, Grecia riscă să nu poată plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

De data aceasta însă, după cum notează Deutsche Welle, Germania, principalul creditor al Greciei, pare deschisă ideii de referendum. Ministrul Economiei de la Berlin consideră că un vot popular are sens în actualul context şi le-a cerut celorlalte state din zona euro să nu respingă din start această variantă.