Featured, Social

Graţiela Gavrilescu despre incendiul izbucnit la depozitul de gunoi de la Măldăreşti: Nu s-au înregistrat depăşiri în domeniul radioactivităţii

Măsurătorile efectuate nu au înregistrat depăşiri ale radioactivităţii în zona depozitului de gunoi din localitatea vâlceană Măldăreşti, care arde de mai mult de o săptămână, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu. „Pentru că ieri au fost multe dezbateri (…) că la Măldăreşti s-ar fi putut depune, într-o perioadă anterioară, substanţe radioactive, vreau să liniştesc populaţia judeţului Vâlcea şi cu precădere populaţia comunelor limitrofe (…) că determinările făcute de azi de dimineaţă cu unitatea mobilă trimisă de la Bucureşti şi cu echipamentul mobil care a putut să facă determinări pe radioactivitate, până la ora aceasta determinările făcute nu au înregistrat depăşiri în domeniul radioactivităţii, asta însemnând că aceste determinări s-au făcut pe toată circumferinţa depozitului”, a declarat Graţiela Gabrilescu la Râmnicu Vâlcea, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ministrul a adăugat că nici la ceilalţi indicatori de mediu nu se înregistrează depăşiri care să pună în pericol sănătatea populaţiei din zonă, în prezent nefiind luată în calcul varianta evacuării. „S-au făcut determinări pentru monoxidul de carbon, pentru hidrogenul sulfurat, pentru amoniac, pentru benzen, metanol, formaldehidă şi fenol. În continuare, până la sfârşitul săptămânii, vom face această monitorizare a calităţii aerului, inclusiv monitorizare pe partea de radioactivitate, astfel încât să fim liniştiţi că nu sunt depăşiri ale limitelor maxime admise. (…) Transmit populaţiei din Măldăreşti că nu este problema de a fi puşi într-o situaţie în care sî fie evacuaţi sau să li se întâmple alte nenorociri”, a precizat Graţiela Gavrilescu.

Ea a mai spus că, în urma unei solicitări pe care o vor formula autorităţile judeţene, Guvernul urmează să aloce sumele necesare pentru lichidarea incendiului, după care firma care deţine depozitul de deşeuri trebuie să treacă la închiderea acestuia. „În cazul în care nu se va trece în perioada imediat următoare la notificarea Agenţiei pentru Protecţia mediului şi punerea în operă a închiderii şi ecologizării acestui depozit, ne vom îndrepta asupra societăţii respective şi asupra administratorului”, a afirmat ministrul, care a efectuat anterior o vizită la depozitul de deşeuri.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea a aprobat, în urmă cu o zi, declararea stării de alertă în cazul incendiului de la depozitul de deşeuri din localitatea vâlceană Măldăreşti, unde pompierii acţionează de mai mult de o săptămână pentru stingerea focului izbucnit în condiţii încă neelucidate. Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului Vâlcea, pe lângă aprobarea stării de alertă declarată la nivelul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Măldăreşti, CJSU a mai decis continuarea activităţilor de stingere a incendiului şi iniţierea procedurilor pentru schimbarea metodei de intervenţie, prin acoperire cu pământ a zonei incendiate. „În funcţie de recomandările efectuate de către specialistul autorizat, ISU Vâlcea va estima cantitatea de material (pământ steril) necesar acoperirii zonei incendiate şi alte utilaje/lucrări specifice”, se precizează în comunicat.
Hotărârea adoptată de CJSU Vâlcea mai prevede „iniţierea de către autoritatea locală a unor demersuri juridice în vederea obligării administratorului depozitului de deşeuri Măldăreşti pentru îndeplinirea obligaţiilor legale ce-i revin la închiderea depozitului”, precum şi „iniţierea de către Instituţia Prefectului a unui proiect de hotărâre de Guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru stingerea incendiului de pe amplasamentul depozitului de deşeuri Măldăreşti, administrat de către SC Sacomet SA Horezu, din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pe anul 2017”. De asemenea, instituţiile cu atribuţii în domeniu sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului vor preleva probe din zonă şi vor prezenta rezultatele analizelor CJSU Vâlcea, iar zona afectată va fi monitorizată de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Măldăreşti.
Şedinţa CJSU Vâlcea a fost convocată de prefectul Florian Marin, singurul punct de pe ordinea de zi fiind prezentarea situaţiei actuale a depozitului de deşeuri din localitatea Măldăreşti, administrat de SC Sacomet SA, şi influenţa acesteia asupra factorilor de mediu şi a zonelor locuite din vecinătate. Situaţia de la depozitul de deşeuri Măldăreşti a fost discutată şi pe 25 august, la o şedinţă de lucru convocată în regim de urgenţă de către prefectul Florian Marin. Acesta a dispus ca o comisie formată din reprezentanţi ai instituţiilor abilitate să efectueze constatări în teren şi să dispună măsuri legale, iar poliţiştii şi jandarmii să supravegheze zona, conform Agerpres.
Groapa de gunoi de la Măldăreşti a fost închisă la mijlocul lunii iulie, din cauza unor neconformităţi. Instituţiile de protecţia mediului au aplicat în ultimii ani mai multe amenzi administratorului depozitului de deşeuri. În urmă cu nouă zile, un incendiu a izbucnit la groapa de gunoi din Măldăreşti, pompierii acţionând permanent pentru stingerea lui, dar acţiunile pompierilor sunt dificile deoarece incendiul se manifestă mocnit, la straturile din adâncime, fiind întreţinut de gazele degajate din degradarea deşeurilor menajere.

blank