Featured, International

Grație măsurilor ferme și rapide ale premierului. Noua Zeelandă a putut limita epidemia

Grație măsurilor ferme și rapide, Noua Zeelandă a putut limita epidemia de COVID-19 și nu a înregistrat decât 22 de decese și puțin peste 1.50o de cazuri de infecție într-o țară cu aproape 5 milioane de locuitori. Sub luminile rampei a intrat rapid Jacinda Ardern, premierul țării, deja simpatizată pentru personalitatea sa empatică, stilul spontan și eficient.

Grație măsurilor ferme și rapide ale premierului, Noua Zeelandă a putut limita epidemia

Cititorii ziarului britanic The Guardian au ales-o drept personalitatea cea mai de încredere în criza coronavirusului.

Jacinda Ardern va împlini în această vară 40 de ani, dar deja de câțiva ani s-a impus prin stilul său non-conformist și și-a câștigat simpatia publicului. De curând a vorbit despre săptămâna de lucru de patru zile ca măsură de repornire a economiei, iar în pandemie a redus salariile membrilor guvernului în semn de solidaritate cu populația afectată de criză.

La începutul acestei săptămâni, prinsă de un cutremur în timp ce era în direct la televiziune, Jacinda Ardern și-a păstrat calmul și chiar a rămas cu zâmbetul pe buze, sporind și mai mult creditul de care se bucură.

Cel mai tânăr premier
Laburistă, a devenit premier la 37 de ani, fiind cel mai tânăr premier la vremea aceea. Nu este căsătorită oficial, dar are un copil cu partenerul ei. A născut în 2018, în timpul mandatului, fiind a doua femeie premier din lume care a devenit mamă, după Benazir Bhutto din Pakistan.

Și nu a fost numai criza coronavirusului în care a acționat rapid. A trecut și prin atentatele de la Christchurch din martie 2019, soldate cu 50 de morți, când a răspuns înăsprind imediat regimul armelor. S-a remarcat atunci și prin empatia arătată rudelor victimelor.

Succesul în criza coronavirusului se datorează măsurilor luate rapid și fără ezitare. Granițele țării s-au închis la 19 martie, când teritoriul abia număra zece cazuri. Șase zile mai târziu au fost anunțate restricțiile de circulație, înainte să se înregistreze primul deces. Apoi populația a fost testată în număr mare. Au fost luate și măsuri controversate, cum ar fi o aplicație de urmărire a traseului bolnavilor de Covid-19 și un site de internet care permitea denunțarea de către populație a celor care încălcau regulile de izolare.

Măsurile dure din pandemie, anunțate într-un live pe Facebook de pe canapea
În timpul acestei perioade speciale, Jacinda Ardern a apărut ca un lider accesibil și empatic, imagine de care se bucura încă de la venirea la putere. Fără a avea discursul protocolar al majorității șefilor de stat, s-a adresat compatrioților într-un mod mai spontan: live pe Facebook, îmbrăcată într-un tricou și stând pe canapea, după ce și-a adormit copilul. Așa le-a explicat compatrioților de ce a luat măsuri radicale și le-a dat sfaturi despre cum să se comporte în pandemie.

Experții spun că are meritul de a fi o bună comunicatoare. Neo-zeelandezii simt că este aproape de ei și că sunt susținuți. În plus, popularitatea ei a depășit demult granițele țării, Jacinda Ardern fiind urmărită intens și de presa internațională. A apărut pe copertele mai multor reviste, între care Vogue, și s-au publicat despre ea mai multe cărți biografice.

Această supraexpunere mediatică este atacată adesea de oponenții ei politici, care îi reproșează că se concentrează mai mult pe imaginea internațională decât pe problemele naționale. În toamnă, apăruse un hashtag, #TurnArdern, o acțiune prin care internauții erau invitați să returneze toate revistele și cărțile în care apare Jacinda Ardern. Imediat a apărut o contra-mișcare a susținătorilor, „Jacindamania”. Și sunt numeroși cei care îi sunt alături. Nouă din zece neo-zeelandezi îi aprobă acțiunile.

În orice caz, este clar că premierul din Noua Zeelandă nu lasă pe nimeni indiferent, iar în alegerile prevăzute în toamna acestui an popularitatea i-ar putea fi reconfirmată printr-un nou mandat.

 

blank