IT&C, Stiri

Google pregăteşte ecrane uriaşe formate din display-uri mici, care se conectează precum Lego

Laboaroarele de proiecte avansate Google X – responsabile pentru ochelarii Google Glass, maşinile care se conduc singure sau baloanele care furnizează internet de la limita atmosferei – dezvoltă un nou tip de ecran uriaş, format din numeroase display-uri mici, care se conectează în orice formă şi pe orice direcţie, precum piesele Lego.

google_office_630_09604900

Informaţia a fost confirmată de trei surse apropiate proiectului, citate de Wall Street Journal (WSJ), care au explicat că designul modular va permite asamblarea de ecrane gigant cu diverse forme şi mărimi.

Contataţi de WSJ, reprezentanţii Google au refuzat să comenteze informaţiile. Alte detalii despre ecranele Google, precum mărimea modulelor, specificaţiile tehnice sau scara la care ar putea ajunge ecranele uriaşe sunt în prezent necunosute. Necunoscut este şi cum s-ar integra un astfel de produs în strategia Google.

Potrivit surselor citate, Google încearcă să facă îmbinarea ecranelor perfectă, astfel încăt privitorii să nu îşi poată da seama unde sunt muchiile. Proiectul este în etape preliminare şi a fost dezvoltat în secret, compania păstrând discreţia chiar şi în rândul propriilor angajaţi.

Analistul Riddhi Patel de la NPD DisplaySearch mizează pe o abordare retail. Ea crede că ecranele uriaşe ale Google ar putea ajunge în sufragerie, pentru a permite afişarea, simultan, a mai multor tipuri de conţinut, de la TV şi internet la filme. Patel subliniază că cele mai mari ecrane care pot fi cumpărate în prezent de consumatori au diagonala de aproximativ 110 inci, cu preţuri de ordinul zecilor de mii de dolari.

Necesitatea unor ecrane uriaşe în locuinţe este însă îndoielnică. Înainte ca astfel de display-uri să poată deveni produse de consum, producătorii trebuie să găsească soluţii pentru ieftinirea lor şi pentru simplificarea modului de instalare şi funcţionare.

Microsoft lucrează de asemenea la tehnologie pentru ecrane de dimensiuni mari, primele informaţii în acest sens apărând încă din anul 2012, când producătorul de software a cumpărat compania Perceptive Pixel. Fondată de Jeff Han, Perceptive Pixel era specializată în ecrane tactile (touchscreen) de dimensiuni mari, cu diagonala de peste 80 de inci.

În timpul unei conferinţe a dezvoltatorilor Microsoft din 2012, Han a prezis că ecranele uriaşe vor fi prezente, odată, în fiecare sală de şedinţe, de conferinţe, şi chiar în fiecare sală de clasă.

blank