ANRP a oprit plata despăgubirilor de zece milioane de euro

 ginerele base teren

Punerea sub urmărire penală a noului soţ al Ioanei Băsescu, avocatul Radu Pricop, a fost însoţită de suspendarea plăţii despăgubirilor de către Autoritatea Naţională a Restituirii Proprietăţilor (ANRP) pentru retrocedările ilegale ale terenurilor brătienilor.

Ginerele preşedintelui, avocatul Radu Pricop, nu a mai primit prima tranşă de 200.000 de euro din despăgubirile de 10 milioane de euro pe care le aştepta pentru terenul pe care l-ar fi obţinut prin fals şi înşelăciune. Parchetul General a deschis o anchetă penală în acest dosar şi a cerut Autorităţii Naţionale de Restituirea Proprietăţilor să nu facă plata. De asemenea, Parchetul a cerut ANRP să se constituie parte civilă în proces.

Săptămâna trecută ar fi trebuit să se elibereze primul titlu de despăgubire în valoare de 200.000 de euro, restul banilor urmând a fi plătiţi în tranşe timp de cinci ani. Până la finalizarea procesului, soţul Ioanei Băsescu, Radu Pricop, nu va fi primi niciun ban.

Ilegalităţile din afacerea cu terenurile Brătienilor au fost dezvăluite în mai multe emisiuni de la Antena 3. Soţul Ioanei Băsescu şi alte patru persoane au cumpărat drepturi litigioase pentru 90 de hectare de teren în comuna Ştefăneşti de la un presupus moştenitor al familiei Brătianu. În faţa instanţei, toţi cei cinci au declarat că nu mai există alţi pretendenţi la retrocedarea acestui teren, iar la dosarul cauzei au fost depuse acte mincinoase din care rezulta că moştenitoarea de drept era decedată. Procesul s-a judecat în mai puţin de un sfert din timpul alocat litigiilor de acest gen, iar instanţa a decis ca Radu Pricop şi partenerii săi să primească despăgubiri de 10 milioane de euro de la statul român. Antena 3 a prezentat dovada că retrocedarea s-a bazat pe un certificat fals de deces al persoanei care s-ar fi putut opune acestei afaceri. |n sentinţa Judecătoriei Piteşti din 23 decembrie 2009 se arată că Eleonora Brătianu, moştenitoare a terenului familiei Brătianu, era decedată şi nu mai putea fi parte a procesului. Antena 3 a prezentat certificatul de deces al Eleonorei Brătianu, fiica lui Victor şi Floricăi Brătianu, din care reiese însă că aceasta a murit abia în 12 mai 2011, la doi ani după ce Pricop a câştigat procesul de retrocedare.

Veştile rele nu se opresc aici. Prefectura judeţului Argeş a cerut în instanţă anularea retrocedării terenurilor pentru care este urmărit penal Radu Pricop, ginerele preşedintelui Traian Băsescu.

Judecătoria Argeş va analiza cererea prefecturii pentru recuperarea celor 90,5 de hectare din comuna Ştefăneşti, judeţul Argeş. Terenul aparţinuse cunoscutei familii de politicieni Brătianu iar unul dintre urmaşii acestora, Alexandru Missirliu, a vândut drepturile litigioase ginerelui lui Băsescu.

Radu Pricop s-a îmbogăţit după mai multe afaceri cu statul român. A încasat peste 300.000 de euro dintr-un contract cu Centrul Naţional al Cinematografiei obţinut prin atribuire directă şi alţi 388.000 de euro dintr-un contract cu Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni. Pricop a intrat în atenţia presei după ce a devenit iubitul fiicei cea mare a preşedintelui, notarul Ioana Băsescu. Cei doi s-au căsătorit la 1 iunie într-o ceremonie discretă care a avut loc la Azuga şi la care au participat doar Traian şI Maria Băsescu şi părinţii mirelui. Avocatul Radu Pricop provine dintr-o familie cunoscută din Suceava, tatăl acestuia fiind fostul senator PSD Radu Pricop.

Citeste si...  Teodorovici se gândește la cum să scutească o cheltuială de milioane de euro a Fiscului