Actualitate, Stiri

Gigi Becali, transferat marţi de la Jilava la Poarta Albă

Transferul s-a făcut în secret, la cererea condamnatului

becal_24868300

Gigi Becali a fost transferat, marţi, în secret, de la închisoarea Jilava la Poarta Albă. Transferul a fost făcut în urma unei cereri făcute de acesta.

Administraţia Naţională Penitenciarelor a precizat că transferul s-a făcut în secret la colicitare lui Becali, în ziua de marţi, în urma mai multor probleme disciplinare pe care le-a avut.

Gigi Becali se considera terorizat psihic de gardieni şi spunea, în faţa instanţei, că este mereu filmat cu telefonul mobil.

Finanţatorul Stelei a spus şi că nu mai suportă transportul cu „dubele ruginite şi fără ITP de la Jilava”. Pe de altă parte, el a arătat că nu se înţelege cu conducerea Penitenciarului Jilava, motiv pentru care doreşte transferarea sa la Poarta Albă.

În final, judecătorii au stabilit un nou termen pentru recursul faţă de contopirea pedepselor, respectiv 26 noiembrie. La 26 august, Becali a cerut transferul de la Penitenciarul Bucureşti Jilava într-o altă unitate de detenţie, însă conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a decis ca solicitarea să fie reanalizată după finalizarea dosarelor pe care acesta le are la instanţele din Capitală.

În 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanţa supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie.

Becali a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, recursul urmând să fie judecat la 1 octombrie. Decizia a fost atacată cu recurs şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care ceruse un spor de pedeapsă de un an, pe motiv că Becali a comis o pluralitate de infracţiuni, cu grad ridicat de pericol şi în participaţie penală cu un anturaj infracţional.

În 19 iunie, cererea lui Gigi Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare din dosarul schimbului de terenuri cu MApN a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, hotărârea fiind atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 14 august, a respins recursul formulat de finanţatorul Stelei.

La 10 iulie, cererile lui Gigi Becali şi Dumitru Cioflină de schimbare a regimului de detenţie din semideschis în deschis, astfel încât să poată fi lăsaţi să iasă din penitenciar între anumite ore, au fost respinse de Judecătoria Sectorului 5, hotărârea instanţei fiind definitivă.

Două zile mai târziu, o altă solicitare a lui Becali, de învoire pentru a participa la înmormântarea mătuşii sale, a fost respinsă de conducerea Penitenciarului Jilava.

Tot în iulie, Gigi Becali a vrut să se înscrie pentru admiterea la Facultatea de Teologie a Universităţii Bucureşti, însă nu a primit acordul necesar de la Arhiepiscopie, deoarece se află în detenţie, iar instituţia de învăţământ superior are numai cursuri de zi.

Gardienii au eliminat „tentaţiile” la Poarta Albă

Câteva zeci de telefoane mobile, cartele telefonice, acumulatori şi încărcătoare pentru telefoane au fost desoperite, sâmbătă, la deţinuţi încarceraţi la Penitenciarul Poarta Albă şi Secţia exterioară Valul lui Traian în urma unui exerciţiu de alarmare.

Potrivit unui comunicat al Penitenciarului Poarta Albă, întreg efectivul de funcţionari publici cu statut special din cadrul unităţii, împreună cu 150 de jandarmi ai Grupării Mobile „Tomis” Constanţa, au participat, sâmbătă, la un exerciţiu de alarmare.

„Cu ocazia acestei acţiuni au fost efectuate exerciţii privind situaţii tactice operative, dar şi percheziţii generale asupra persoanelor private de libertate, a camerelor de deţinere, a secţiilor şi a altor locuri unde acestea au acces”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei Gabi Botezan.

În urma percheziţiilor au fost descoperite 35 de telefoane mobile, o cartelă SIM, două încărcătoare şi două acumulatoare pentru telefon mobil. 

„Eradicarea fenomenului introducerii de obiecte interzise în penitenciare

 

blank