Instanța supremă a respins cererea lui George Becali de reabilitare judecătorească. Becali rămâne cu interdicțiile de a vota și de a fi ales într-o funcție publică.

„Respinge cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul George Becali. Obligă la plata cu sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în minuta instanței de judecata.

Decizia poate fi atacată.

În replică la decizia instanței,George Becali a declarat vineri că nu este dezamăgit că judecătorii i-au respins cererea de reabilitare, susţinând că legea nu permitea acest lucru, dar el s-a dus în instanţă pentru a se împăca „vizual” cu magistratul care l-a condamnat în dosarul „Valiza”.

Becali a spus că le dă dreptate magistraţilor şi nu va face recurs.

„Nu fac nimic mai departe, din moment ce trei judecători de Înaltă curte au spus nu se împlineşte termenul de reabilitare. Eu mă înclin şi zic: da. Cum să fac recurs? Oricum nici nu aveau cum să dea. Eu am făcut cerere de reabilitare. După ce am studiat legea, mi-am dat seama că nu au cum să îmi dea reabilitarea. De ce? Eu am calculat patru ani de la terminarea condamnării, după care vine Curtea Constituţională în 2016 şi zice aşa: ‘terminarea condamnării înseamnă termenul total, nu de la eliberarea condiţionată’. Este clar că nici nu permitea legea. Era o încălcare a legii”, a declarat vineri Becali, într-o intervenţie la Antena 3.

El a explicat că a mers totuşi în instanţă pentru a se împăca „vizual” cu judecătorul Ionuţ Matei, cel care a făcut parte din completul care l-a condamnat în dosarul „Valiza”.

„Dacă tot am făcut cererea aia, am văzut că este Ionuţ Matei, care m-a condamnat, am zis mă duc să mă împac vizual cu Ionuţ Matei. A fost un motiv al meu să mă duc să las cererea că era la Înalta Curte şi am văzut completul – Ionuţ Matei, care mă condamnase. Am zis mă duc să mă împac cu el, mă duc să vorbesc cu el. Că altfel te împaci cu un om când te vezi cu el. Eu m-am împăcat în inima mea cu el, ieri”, a adăugat Becali.

Becali a insistat că nu este dezamăgit de respingerea cererii sale, pentru că altfel judecătorii ar fi încălcat legea.

„Nu aveau cum să o dea. Chiar dacă voiau să mă reabiliteze nu permitea legea. Nu sunt dezamăgit. Aş fi fost dezamăgit dacă m-ar fi reabilitat, pentru că însemna că judecătorii încalcă legea. Cum să merg mai departe când judecătorii ăştia trei spun că aşa este legea? Ce să contest? Discursul meu aşa a început (în sala de judecată – n.r.): ‘prima dată în viaţa mea când un procuror DNA are dreptate’. S-a referit la termenul de terminare a pedepsei. Şi am spus: ‘domnule judecător, eu ştiu că e forţată treaba, ştiu şi hotărârea Curţii Constituţionale, numai că am forţat. E adevărat că, dacă judecătorii doreau să dea, dădeau. Numai că, dacă dădeau, era un fel de încălcare a hotărârii Curţii Constituţionale şi puteau să fie sancţionaţi judecătorii. Ei ce să facă, să fie sancţionaţi pentru mine, de dragul meu?”, a mai spus omul de afaceri.

Citeste si...
Blestemul Mădălinei Manole!

Joi, George Becali declara la sediul instanței supreme înainte de a fi judecată cererea lui, că vrea să ceară magistraților reabilitarea după executarea pedepsei, deoarece acesta încă are interdicțiile de a vota și de a fi ales într-o funcție publică.

„Vin la Înalta Curte fără belele, vin cu pace, pentru albire. Înseamnă mare lucru (reabilitarea, n.r). Adică e o mică indreptare. (Are, n.r.) Interdicțiile de a alege și a fi ales. Și atât, de fapt. Funcție de demnitatea publkică nu mă interesează. Să aleg – să zicem așa și-așa. Nu e mare lucru (să candidez)”, a declarat Gigi Becali la sediul Înaltei Curți.
Întrebat de ce solicită acum reabilitarea și nu a așteptat să se împlinească termenul de drept, Becali a spus: „Păi trebuie, dacă nu ceri nu iei niciodată. Trebuie să aștepți 5 ani pentru reabilitarea de drept. Dacă aștept, doamne ferește mai face un dosar, zice că ești recidivist. Eu am făcut pușcărie degeaba și de aia am și venit să cer reabilitarea”.
Acesta a solicitat reabilitarea pentru a i se șterge pedepsele accesorii dispuse de instanța care l-a condamnat și pentru a avea un cazier curat. Pedepsele accesorii (interzicerea dreptului de a fi ales într-o funcție publică și de a vota) sunt impuse câțiva ani după eliberare.

George Becali a fost eliberat din penitenciar, în 2015, după ce a executat o treime din pedeapsa de 3 ani și 6 luni în dosarul schimbului de terenuri cu MApN și a primit, ulterior, un spor de câteva luni în dosarul Valiza și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.