Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Geoană a discutat la Washington organizarea la Bucureşti a unei conferinţe regionale despre anticorupţie

Mircea Geoană a discutat cu Victoria Nuland la Washington despre organizarea la Bucureşti a unei conferinţe regionale pe tema guvernanţei, transparenţei şi anticorupţiei, informează un comunicat remis de cabinetul senatorului PSD.

geoana-a-discutat-la-washington-organizarea-la-bucuresti-a-unei-conferinte-regionale-despre-anticoruptie-18487145

Potrivit sursei, în prima zi a vizitei la Washington, senatorul Mircea Geoană, înalt reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice şi Diplomaţie Publică, a avut o serie de întâlniri la Departamentul de Stat cu Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, şi Hoyt Yee, adjunctul acesteia, iar la Casa Albă cu Jeff Prescott, consilier adjunct pe probleme de securitate naţională al vicepreşedintelui Joe Biden.

Convorbirile oficiale s-au concentrat asupra modalităţilor practice de dezvoltare şi aprofundare a Parteneriatului Strategic româno-american în noul context regional şi internaţional şi de creştere a contribuţiei României la stabilitatea, securitatea, dezvoltarea economică şi independenţa energetică a regiunii. Cu acest prilej, a fost prezentat şi dezbătut proiectul strategic şi economic al Guvernului privind rolul României ca Poartă a Europei pe Noul Drum al Mătăsii şi a stadiului pregătirii conferinţei internaţionale anuale – Bucharest Forum New Silk Road din 2-4 octombrie 2014.

Totodată, au fost analizate în detaliu temele abordate în întâlnirile vicepreşedintelui Biden cu oficialii români cu ocazia vizitei la Bucureşti şi a fost stabilit calendarul dialogului bilateral până şi după alegerile prezidenţiale din România.

De asemenea, a fost reafirmată nevoia ca România şi aliaţii şi partenerii SUA şi ai UE din regiune să acorde o atenţie sporită construirii unor instituţii puternice şi să continue lupta ‘necruţătoare’ cu corupţia şi cu cauzele acestui flagel.

Tot în cadrul acestor discuţii, a fost evidenţiată nevoia eliminării vulnerabilităţilor strategice pe care întreaga regiune le are în zona guvernanţei, transparenţei şi anticorupţiei. În acest sens, a fost evocată necesitatea instituirii unui Standard de Referinţă – un mecanism de analiză şi evaluare comparativă a celor mai bune practici şi soluţii în domeniu la nivelul statelor din regiune membre sau aspirante la UE şi NATO, cu sprijin şi expertiză internaţională.

Astfel, a fost convenită organizarea unei conferinţe dedicate acestor teme la Bucureşti în aceasta toamnă sub egida World Governance Forum, a Departamentului de Stat, Comisiei Europene, Băncii Mondiale, OECD şi World Economic Forum, precizează comunicatul senatorului PSD.

În zona economică, a fost reliefat rolul central al energiei ca factor de creştere economică şi securitate naţională. În acest sens, au fost demarate discuţiile privind crearea unui fond public-privat pentru România, Republica Moldova şi ansamblul regiunii destinat investiţiilor în zona energiei şi a interconectărilor regionale necesare diversificării surselor de aprovizionare şi de asigurare a independenţei energetice.

În cadrul discuţiilor, a fost subliniat şi rolul ştiinţei şi tehnologiei în noua politică economică şi de dezvoltare a României, fiind evocată drept un exemplu de succes Comisia Comună SUA-Polonia pentru Ştiinţă şi Tehnologie, inclusiv în stoparea şi inversarea tendinţelor de ‘brain – drain’ în zona cercetării, dezvoltării şi inovării.

Astfel, s-a convenit introducerea acestei teme în dialogul structurat din cadrul Parteneriatului Strategic, ce se va derula în această toamnă la Bucureşti.

A fost evaluată şi situaţia politică din România şi din regiunile adiacente. Totodată, a fost evocată şi importanţa Acordurilor de Asociere la UE şi de liberalizare a vizelor pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, fiind analizată şi situaţia din estul Ucrainei, în special în zona Sloviansk şi Doneţk, şi a problemelor acute de securitate şi umanitare din zonă.

blank