Featured, Medical

Gabriela Firea: Testarea genetică la cancerul de san in stadii incipiente

Primarul General, Gabriela Firea: ” ‘Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente’ este un program unic la nivel national, care prevede acordarea unui sprijin financiar pentru efectuarea de teste genetice, in valoare de 17.000 lei/beneficiar”

blank

Primaria Capitalei continua investitiile in domeniul sanatatii: realizarea spitalului Metropolitan, construirea unui corp nou la spitalul clinic de copii „dr. Victor Gomoiu’ precum si infiintarea, in premiera, a unui Centrul de Terapie cu Protoni, care va fi realizat in parteneriat cu institutii publice din Japonia

Primarul General, Gabriela Firea, a participat astazi la conferinta ”Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente”, un eveniment dedicat proiectului derulat de Primaria Municipiului Bucuresti, care vine in sprijinul pacientilor diagnosticati cu cancer de san. Programul, unic la nivel national, se deruleaza in perioada octombrie 2018- decembrie 2019 si prevede acordarea unui sprijin financiar pentru efectuarea de teste genetice, in valoare de 17.000 lei/beneficiar, pentru 1.000 de pacienti diagnosticati cu cancer de san, care au recomandare medicala eliberata de un medic specialist oncolog.

Primarul General, Gabriela Firea: “Am initiat anul trecut acest proiect stiind cu exactitate ce inseamna si care sunt beneficiile sale. Intrucat in urma cu cinci ani o persoana apropiata a trecut prin emotiile si anxietatea generate de acest diagnostic, aflasem ca exista un test care ar putea sa dea informatii despre prognosticul bolii si despre caile eficiente de tratament. Tratamentul realizat pe baza acestui test si-a dovedit viabilitatea. Ghidarea tratamentului oncologic in functie de profilul genetic ofera rezultate mai bune in termeni de supravietuire, astfel ca am decis sa ne implicam si sa sustinem costurile acestor teste. Costurile testelor, atat de necesare, sunt mari. Cu toate acestea, cred ca un tratament cat mai adecvat, croit special pentru fiecare pacient, ii ofera acestuia mai multe sanse sa isi recapete sanatatea, dar este si o forma de preventie – reducand posibilitatea de recidiva a bolii. Pana in acest moment au fost deja aprobate 60 de dosare, 53 de vouchere fiind deja comandate si urmand sa ajunga la beneficiari pana la sfarsitul lunii februarie. Pentru celelalte 7 dosare, procedurile se vor finaliza in luna martie. Suma alocata este de 3.700 euro/persoana, bugetul total al proiectului, estimat pentru 1.000 pacienti, fiind de 3,7 milioane euro”.

La randul sau, directorul medical al ASSMB, dr. Turkes Ablachim, a declarat ca acest proiect este deosebit de valoros pentru pacientele nou diagnosticate cu cancer de san: ”Exista in ghidurile medicale internationale recomandari referitoare la testele genetice, acestea sunt foarte importante pentru prognosticul si alegerea tratamentului adecvat in cancerul de san. Proiectul Primariei Municipiului sprijna financiar efectuarea acestor teste, care nu sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si sunt foarte costisitoare”.

Nu se vor taia fonduri din domeniul sanatatii

Totodata, in cadrul evenimentului, Primarul General, Gabriela Firea, a dat asigurari ca, desi Primaria Capitalei se confrunta anul acesta cu restrictii bugetare, respectiv o diminuare a bugetului cu peste 150 de milioane de euro, nu se vor taia sub nicio forma fonduri din domeniul sanatatii. Se vor continua investitiile in spitale, extinderea acestora prin construirea de corpuri noi acolo unde este necesar, achizitia de aparatura de ultima generatie, investitii in tratamente si proceduri care, impreuna, contribuie la oferirea unor servicii medicale de calitate, la standarde europene, pentru toti pacientii, nu doar pentru cei din Bucuresti.

In ceea ce priveste construirea de noi spitale, Primarul General a prezentat stadiul proiectului privind realizarea spitalului Metropolitan: ”Este unul dintre cele mai importante proiecte si il urmaresc indeaproape. In aceasta saptamana a fost semnat raportul procedurii privind realizarea studiului de fezabilitate si a PUZ-ului, in valoare de aproximativ 4 milioane euro. Compania Municipala de Dezvoltare Durabila are la dispozitie 8 luni pentru realizarea acestora. De astazi, 25 februarie, incep sedintele efective in teren, pentru studii topografice, geodezice, studii de trafic. O alta investitie importanta a Primariei Capitalei in domeniul sanatatii vizeaza spitalul Gomoiu: la inceputul lunii aprilie 2019 incepe demolarea vechiului spital Gomoiu, pentru ca in locul lui sa ridicam un corp nou de cladire pentru ingrijirea copiilor cu afectiuni oncologice. Totodata, in curtea spitalului vom amenaja locuinte pentru parintii acestor copii, astfel ca pe intreaga perioada a tratamentului, acestia sa poata beneficia de cazare.

De asemenea, Spitalul Gomoiu a primit avizul Ministerului Sanatatii pentru noile sectii de chirurgie si ortopedie pediatrica, si de indata ce va avea avizul DSP, micutii pacienti vor putea beneficia de aceste servicii. Posturile vacante au fost deja ocupate de medici tineri, cu studii in strainatate si exista deja liste de asteptare”.

Terapia cu protoni – o premiera pentru Sud-Estul Europei

Primarul General, Gabriela Firea: „Un alt proiect in premiera al Primariei Capitalei il constituie Centrul de Terapie cu Protoni, care va fi realizat in parteneriat cu institutii publice din Japonia. In prezent, aceasta forma de terapie este inaccesibila pacientilor romani care sunt nevoiti sa se duca in centrele de protonterapie din Europa. De acest centru vor beneficia pacientii cu tumori cerebrale, cu tumori prostatice, si, mai ales, copii cu afectiuni oncologice. Studiul de fezabilitate va fi realizat de Compania Itochu, cu care, de altfel, vom semna in luna martie documentele necesare pentru realizarea acestuia. Terenul dedicat acestui proiect a fost deja identificat si aprobat din 2018”.

La eveniment au participat reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, ai Parlamentului Romaniei, ai Ministerului Sanatatii, ai Colegiului Medicilor din Bucuresti, ai Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, pacienti, reprezentanti ai laboratoarelor implicate in efectuarea de teste genetice, precum si medici oncologi din spitalele bucurestene.

blank