Primarul General, Gabriela Firea: “Am prezentat în Consiliului General un proiect de hotărâre prin care ne dorim să eficientizăm serviciul public de termficare: să dăm posibilitatea Companiei Termoenergetica de a achiziționa energie termică de pe piața liberă.

Realitatea este că, din cele 6 CET-uri ale ELCEN, Bucureștiul a rămas cu doar 4; CET Titan și CET Pipera au dispărut, și nu în acest mandat. Trebuie să facem în așa fel încât agentul termic să nu mai fie transportat din sudul Capitalei la consumatorii din nord, pentru că așa apar cele mai mari pierderi pe rețea și nu este corect pentru bucureșteni, care suportă consecințele. În astfel de condiții, în care ELCEN nu are producție în nordul Capitalei, este normal ca noi, pe lângă ce achiziționăm de la ELCEN, să ne îndreptăm în plus și către alte surse. Este un proiect în interesul bucureștenilor, nu împotriva ELCEN.”

Primarul General Gabriela Firea a reamintit că sistemul de producere a energiei termice în București este gestionat de ELCEN și nu de Primăria Capitalei, deși în celelalte localități din țară centralele de acest tip au fost transferate la primării, Bucureștiul fiind singurul caz în care producția energiei termice este gestionată la nivel de autoritate centrală (Ministerul Energiei fiind principalul acţionar al companiei Electrocentrale București SA).

Citeste si...
Gabriela Firea, a acordat sâmbătă trofee şi diplome de excelenţă mai multor organizaţii neguvernamentale

În situaţia în care CET Pipera şi CET Titan, care erau amplasate în zonele respective, nu mai furnizează agent termic, alimentarea cu agent termic a consumatorilor situați în două zone deficitare este realizată, în prezent, din centrale situate în sudul Capitalei. Agentul termic fiind vehiculat pe distanţe cu mult peste cele optime, situația conduce la pierderi tehnologice suplimentare pe reţelele de transport al agentului termic, cu repercusiuni în situaţia financiară.

Proiectul aprobat astăzi contribuie la o mai mare predictibilitate pentru piața de energie. Astfel, intenția declarată oficial a Municipiului București de a achiziționa energie termică va impulsiona dezvoltarea acestui sector: având confirmarea că există cumpărători pentru energia termică produsă de sectorul privat interesat să investească în construcția de centrale, acesta va fi încurajat să se dezvolte.